Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ερωτηθείς σχετικά με ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για διασυνδέσεις επτά ατόμων ελληνικής καταγωγής με τζιχαντιστές.

Ads

Συναγερμός σήμανε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες όταν στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες έδειξαν ότι ένας 27χρονος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το «Ισλαμικό Χαλιφάτο». Πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι Έλληνας υπήκοος -πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001- πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος. Ο 27χρονος διέμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία προ τριμήνου χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του. Η μητέρα φέρεται να διαμένει το τελευταίο διάστημα στη Συρία και οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό την παρακολουθούν στενά σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αλλού όπου εμφανίζεται «κήρυκας του μίσους του Ισλαμικού Κράτους». Η ΕΛΑΣ πάντως διευκρίνισε το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πάντως ότι η χώρα μας συμμετέχει «στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών», καθώς, όπως είπε, «αυτό είναι ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας». Σε ερώτηση εάν οι ελληνικές αρχές έλαβαν σχετικά στοιχεία από τη CIA διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε καμία τέτοια συγκεκριμένη ενημέρωση», αλλά όπως σημείωσε, η χώρα μας «έχει πολύ στενή συνεργασία και με την αμερικανική διοίκηση και με όλες τις συμμαχικές μας χώρες».

Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα υπήρξε πρόταση της Γαλλίας να παρεμποδίσουν οι χώρες της Ευρώπης την πρόσβαση σε ιστοσελίδες φανατικών τζιχαντιστών ώστε να αποφεύγονται στρατολογήσεις πολιτών της ΕΕ.

Ads