Ότι δεν έχει ζητηθεί «ακόμη» η αποχώρηση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας την διάψευση των σχετικών δηλώσεων Σαμαρά από το Ταμείο χθες. «Στόχος της χώρας είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ, γιατί πλέον μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες δομές της ΕΕ» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρώτα θα εξασφαλισθεί η στήριξη των ευρωπαίων εταίρων σε αυτό το ζήτημα. 

Ads

«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κα Μέρκελ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.

Είπε, επίσης, ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».

«Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη, αλλά μην ξεχνάμε τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και, βέβαια, μιλάω για το θέμα αυτό γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», κατέληξε.

Ads