Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, εάν μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς, όπως επεσήμανε, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης πάντως, ίσως είναι το πρώτο στο οποίο θα συγκρουστούν Βενιζέλος – Παπουτσής, αν ο πρώτος υιοθετήσει σταθερά την παραπάνω θέση, καθώς ο Χρήστος Παπουτσής, έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε σήμερα να δηλώσει την κάθετη διαφωνία του με τα εν λόγω σενάρια. Η αυτοδυναμία σχετίζεται με τη σωτηρία της χώρας, ξεκαθάρισε, από την πλευρά της, η ΝΔ.

Ads

Βενιζέλος: Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη
 

«Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και όλοι μας έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα κάνουμε ό,τι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκεί που πρέπει με ασφάλεια και με μία ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. Ο πολίτης θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ant1, ο υπ. Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «εκλογές σημαίνει πως ο λόγος δίδεται στον πολίτη» και ότι «το αποφασιστικό δικαίωμα το έχει ο πολίτης».
 
«Την ημέρα των γενικών βουλευτικών εκλογών ο πολίτης με την ψήφο του και τελικά ο ελληνικός λαός ως ένα σύνολο θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα. Από τα αποτελέσματα των εκλογών, από τον συσχετισμό των δυνάμεων στο εκλογικό σώμα και στην επόμενη Βουλή θα εξαρτηθεί το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» σημείωσε.
 
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί» και «όλα τα άλλα είναι περιπέτειες με απρόβλεπτες και δραματικές επιπτώσεις. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διατυπώνουν μία υπεύθυνη πρόταση, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, μία λύση για τον τόπο η οποία είναι επώδυνη, αλλά είναι συγκεκριμένη, εφικτή και ασφαλής, και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν κάνουν πολιτική, αλλά κάνουμε έναν πολιτικό ψευτοσυνδικαλισμό. Εκ του ασφαλούς λένε διάφορα αόριστα ή ευχάριστα πράγματα, όπως ‘ναι στο ευρώ’, αλλά ‘όχι στο πρόγραμμα’».
 
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ «θα κριθεί με νέους όρους, με τη νέα του ηγεσία, με το νέο του πολιτικό λόγο και θα κριθεί με βάση την ειλικρίνεια των προθέσεών του και κοιτώντας τον λαό κατάματα».
 
«Έχω πλήρη συνείδηση των δημοσκοπήσεων, αλλά οι εκλογές γίνονται γιατί έχουμε δημοκρατία των πολιτών και όχι δημοκρατία των δημοσκόπων» κατέληξε.

Παπουτσής: «Όχι σε μόρφωμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»

Την κάθετη διαφωνία του με τα σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.
 
«Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μετάλλαξη ή έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί μετάλλαξη», δήλωσε ο πρώην υπουργός στο ρ/σ Real FM και διευκρίνισε ότι η δική του πλατφόρμα είναι κεντροαριστερή και δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ, γι’ αυτό λέει «όχι» σε ένα μόρφωμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
 
«Πιστεύω στην επιστροφή στις ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ και αντιμάχομαι εκείνους που επιχειρούν το ξερίζωμα του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή του τόπου» ανέφερε και υποστήριξε πως «υπάρχει διακριτή πολιτική γραμμή από τη ΝΔ».
 
Εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία του με την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για στήριξη του Αντώνη Σαμαρά την επομένη των εκλογών σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο κ. Παπουτσής σχολίασε: «να πάμε στον κόσμο δηλαδή να ζητάμε ψήφο για να κάνουμε τον Σαμαρά Πρωθυπουργό; Να απαντήσει ο Σαμαράς τι θα γίνει αν ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις και είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Είναι δυο διαφορετικές πολιτικές με διαφορετικές επιλογές. Δεν μιλάμε για ένα νέο μόρφωμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις αρχές και τις αξίες και την προσφορά τους στον τόπο. Με λάθη, αδυναμίες αλλά και με τις δικές τους αξίες» παρατήρησε.

Ads

ΝΔ: Η αυτοδυναμία σχετίζεται με τη σωτηρία της χώρας
 
Σχολιάζοντας τα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μετά την προσφυγή στις κάλπες ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει ανάγκη καθημερινά να επιβεβαιώνει τη συνοχή της. «Όλες οι απόψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας λένε το ίδιο πράγμα: Όχι η Νέα Δημοκρατία, αλλά η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση» δηλώνει στο BHMA 99,5.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η αυτοδυναμία σχετίζεται με τη σωτηρία της χώρας και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να πάρει κάποιος τη χώρα στα χέρια του. Και να την πάρει, δυναμικά και να την κυβερνήσει. Να την κυβερνήσει, μέσα στην Ευρώπη. Να δώσει λύσεις, μέσα στην Ευρώπη και να βελτιώσει την κατάσταση της, μέσα στην Ευρώπη. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, γίνεται με αυτοδυναμία. Οτιδήποτε άλλο, όσο και να σας φαίνεται δογματικό αυτό το σενάριο της μη αυτοδυναμίας, δεν το βλέπω, δεν το συζητώ.»
 
Εκτίμησε πως τα σενάρια περί συγκυβέρνησης προωθούνται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, αυτή την περίοδο που έχει υποστεί όλη τη φθορά, δικαιολογημένα αισθάνεται ότι πρέπει να πιαστεί από κάπου και να γαντζωθεί από τη Νέα Δημοκρατία, μπας και κρατήσει το κεφάλι του δημοσκοπικά- και ενδεχομένως, εκλογικά- έξω από το νερό. Δεν είναι το πρόβλημα της χώρας, αυτό. Το πρόβλημα είναι να δώσουμε στη χώρα το περιθώριο να ανασάνει. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα της χώρας. Δεν είμαστε ναυαγοσώστες του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καθεστωτικό κόμμα.»
 
Προανήγγειλε προσκλητήριο του κ. Σαμαρά προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ενώ, σε ό,τι αφορά τους διαγραφέντες, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει κάνει συγκεκριμένη πρόσκληση και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «ένα κάλεσμα συστράτευσης, στο οποίο υπήρξε μια συγκεκριμένη ανταπόκριση. Από κει και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της, θα χειριστεί αυτή την ανταπόκριση, πολιτικά».