«… Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;», ήταν η φράση –απόσπασμα από το ποίημα του Ν. Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ»- με την οποία σχολίασε εμμέσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση για το βιβλίο της υποψηφίας ευρωβουλευτή με τη ΔΗΜΑΡ Μαριλένας Κοππά. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε για τον Γ. Παπανδρέου ότι«μας έχει προδώσει όλους!».

Ads

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας για να μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος, άρχισε να μιλάει γαλλικά. Όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «γιατί;» ο Ευ. Βενιζέλος τους ρώτησε αν ήξεραν το το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ» που καταλήγει με τη φράση: «…στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;». Η απάντηση που έδωσε ο Βενιζέλος, ενδεχομένως να ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου ότι ήταν λάθος η παρουσία του σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, από κοινού με τον Φώτη Κουβέλη.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Γ.  Παπανδρέου, σε άτυπη σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν με ενοχλεί τίποτα» ότι «κοιτάμε το έθνος, τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες», πως «γι’ αυτά αγωνιζόμαστε», καθώς επίσης και ότι «όλα τα άλλα είναι αστεία και δεν έχουν σημασία».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει συνεργασία όλων των προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων «πάνω σε πραγματικά διακυβεύματα, μακριά από ηγεμονισμούς και εκλογικές σκοπιμότητες».

Ads

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και τώρα αποδίδει καρπούς και αυτό που αποδίδει καρπούς δείχνει τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο», επεσήμανε Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια αναφορά του, κατά την ομιλία του, που μαζί με άλλες έγιναν αντιληπτές ως έμμεση απάντηση στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Το στοίχημα της χώρας, της σταθερότητας, της συνέχειας και της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής, κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη», ανέφερε επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Υγείας του κόμματος.

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα ήθελε να είναι πραγματικά οικουμενική, και ενωτική, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό» για να επισημάνει πως όταν άλλοι μιλούσαν για αυτοδυναμία και κατάληψη εξουσίας δια της εφόδου, «εμείς μιλούσαμε πάντα για συνεργασία όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Επίσης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ όντας η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή το 2009 αναζήτησε τη συνεργασία με τη ΝΔ και την αναζήτησε από τον Ιούνιο του 2011 για να την πετύχει, συμβιβαζόμενο σε πολλούς όρους που έθετε η ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2011, με τη συμμετοχή πλέον του ΛΑΟΣ».

«Φανταστείτε πόσο πιο καθαρό και προοδευτικό από πλευράς προσήμου ήταν το σχήμα που διαμορφώθηκε το 2012 σε σχέση με το σχήμα του Νοεμβρίου του 2011», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ήταν εσφαλμένη επιλογή να σηκώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μόνη της το βάρος της κρίσης και πως η πρότασή του να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών θα καθάριζε το τοπίο και θα στερούσε από τη ΝΔ την ευκολία μιας αντιμνημονιακής φάσης.

Τέλος, άσκησε εκ νέου κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, μετά τις εκλογές θα επιχειρηθούν ερμηνείες που θα θέλουν να παρεμποδίσουν τη χώρα» γιατί κάποιοι «θέλουν να δουν νέα μέτρα, τη χώρα να ταπεινώνεται, γιατί έτσι αντλούν εκλογική πελατεία». «Ε, δεν θα το δουν κι αυτό τους τρελαίνει πραγματικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η επιτυχία της δημοκρατικής παράταξης και το στοίχημα των εκλογών».