Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αρχίζει η διαδικασία για τη νόμιμη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την ρύθμιση που κατέθεσε, καταργείται η διάταξη του νόμου που επιτρέπει να δίνονται παρατάσεις στις θητείες των μελών του ΕΣΡ. Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Παππάς προχωρά ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της. 

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έτσι «ανοίγει η δυνατότητα σύγκλισης για νόμιμη σύνθεση» του συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν συμπληρώσει όλα την προβλεπόμενη από το νόμο θητεία και ότι οποιαδήποτε αντικατάσταση προϋποθέτει την Διάσκεψη των Προέδρων και την απαραίτητη πλειοψηφία. 

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με την ευρύτατη συναίνεση», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι «τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν συμπληρώσει όλα την προβλεπόμενη από το νόμο θητεία. Οποιαδήποτε αντικατάσταση προϋποθέτει την σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής». «Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης του ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση», τόνισε.

Λίγο αργότερα πάντως και μετά τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) η διάταξη για τις αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επαδιατυπώθηκε ώστε να είναι σαφές ότι θα γίνει αντικατάσταση μόνο των μελών των οποίων έχει λήξει η θητεία.

Ads

Η διάταξη, όπως την ανέγνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναφέρει πως «καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ. 12 του νόμου 4055/2012 και από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου αποχωρούν τα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία τους».

Με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας:

  • Προβλέπεται η εξαίρεση των υφιστάμενων μέσων ενημέρωσης που ανήκουν σε ΟΤΑ από το νομοσχέδιο.

  • Παρέχεται η δυνατότητα στο ΕΣΡ να απευθύνεται σε διεθνείς ορκωτούς λογιστές για την ονομαστικοποίηση των μετοχών κάτι που ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

  • Για τον αριθμό των περιφερειακών σταθμών θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η γεωμορφολογία του εδάφους.

  • Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής αριθμού υποψηφίων, το ΕΣΡ δύναται να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει.

  • Οι περιφερειακοί σταθμοί μπορούν να συνδέονται και με δύο παρόχους ψηφιακού προγράμματος.