Η «σκληρή» Νίκαια συνεδριάζει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τα τρακτέρ των Τεμπών τελούν σε αγωνιστική αναμονή… τηλεφωνήματος Τσίπρα και η κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα την επιχείρηση εκτόνωσης και αποδυνάμωσης των αγροτικών μπλόκων.

Ads

Η εν λόγω επιχείρηση θα βασιστεί πάνω στην βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα κλειδώσει σε σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Θα ακολουθήσει η τελική πρόσκληση σε διάλογο με βασικούς αποδέκτες τους αγρότες των Τεμπών που, ήδη, δηλώνουν έτοιμοι να λύσουν το μπλόκο για να πάνε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργού και το ραντεβού θα γίνει, πιθανότατα, αύριο στο Μαξίμου.

Η βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες έχει τριπλό άξονα, περιλαμβάνοντας πιο ήπια μετάβαση στους αυξημένους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, πρόβλεψη για χαμηλότερες εισφορές με παράλληλη χαμηλότερη σύνταξη και ανοιχτό ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτόνομου Ταμείου.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει χαμηλότερη αφετηρία στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστή 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το 2019. Με βάση το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, ο συντελεστής θα ήταν 14% για το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Ads

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων εισφορών με αντίστοιχη καταβολή χαμηλότερης ανταποδοτικής ή εθνικής σύνταξης, ενώ ήδη ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αφήσει δημοσίως και ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ λέγοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξει τελικά ένα ενιαίο και τρία αυτόνομα ταμεία.

Τα μηνύματα από τους αγρότες

Με αυτήν την πρόταση, η κυβέρνηση προσβλέπει στην αποκλιμάκωση των μπλόκων μέσα από τα ρήγματα που ήδη έχουν φανεί στις τάξεις των αγροτών.

Το θεωρούμενο πιο ήπιο μπλόκο των Τεμπών, παρά τους νέους αποκλεισμούς της εθνικής οδού, διαμήνυσε και χθες ότι θα προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν επαναβεβαιωθεί η πρόσκληση και μπουν στην ατζέντα της συζήτησης οι προτάσεις που έχουν καταθέσει και οι αγρότες. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης δήλωσε χθες ότι , «δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».

Ο ίδιος είπε ότι «η  κυβέρνηση για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα και ο διάλογος πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».

Αντιθέτως, στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος εάν δεν αποσυρθεί πλήρως το προσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό. Η συντονιστική επιτροπή της Νίκαιας θα συνεδριάσει ξανά σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσει περαιτέρω μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.