Είναι η Τήλος το πιο φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη; Αυτό αναρωτιέται το BBC στο ρεπορτάζ του με αφορμή την πρωτοβουλία της δημάρχου του νησιού να βοηθήσει Σύριους πρόσφυγες να ξεκινήσουν μία νέα ζωή σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του Αιγαίου.

Ads

‘Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Λι μεταδίδει, πως πενήντα πρόσφυγες επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα, έτοιμοι να εργαστούν, έτοιμοι να ενσωματωθούν στο νησί, κυρίως οικογένειες, με αντάλλαγμα τη διαμονή και την άδεια παραμονής τους.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο παρουσιάζει την καθημερινότητα των προσφύγων σε ένα νησί που έσπευσε να τους αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. Νιώθοντας ευπρόσδεκτοι κι έχοντας εξασφαλίσει μία δουλειά, κάποιοι τολμούν ακόμη και να ονειρευτούν.

Η Μαχα Μπαράκα, πρόσφυγας από τη Σύρια λέει: «Ίσως αγοράσω σπίτι στην Τήλο. Ισως… Η τουλάχιστον ονειρεύομαι να αγοράσω σπίτι στην Τήλο ή ένα εστιατόριο για τον άνδρα μου».

Ads

Άλλος πρόσφυγας ο Κιουσέ Αλ Νταμάντ δηλώνει: «Όταν έφθασα στην Τήλο όλη η ζωή μου άλλαξε. Αυτή δεν είναι Τήλος. Το όνομά της δεν είναι Τήλος. Είναι η γη των ονείρων».

Οι Σύριοι πρόσφυγες μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

«Το κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου της Τήλου βρίσκεται στο πώς η νέα γενιά των προσφύγων θα εγκατασταθεί εδώ κι εάν θα συνεχίσουν να νιώθουν ευπρόσδεκτοι και μέρος της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια», καταλήγει στο ρεπορτάζ το BBC.