Σε σημαντικές τροποποιήσεις προχώρησε το BBC στο δημοσίευμά του περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αθήνας και την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.

Ads

Πλέον στο τέλος του άρθρου που προκάλεσε αντιδράσεις, παρουσιάζονται οι θέσεις της Ελλάδας επί του ζητήματος ενώ επισυνάπτεται και η επιστολή του Έλληνα πρέσβη. Στο τέλος του άρθρου, το BBC σημειώνει ότι έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική θέση ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι έχει αφαιρεθεί και κάποιο λάθος που αφορούσε στην αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες» τονίζει επίσης το BBC.

«H συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας είναι “Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, κάτι που, όπως αναφέρει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μακεδονική εθνότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.

Ads

Tαυτόχρονα, το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται ότι: «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα». Κατ’ επέκταση, οι δίγλωσσοι που παρέμειναν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.

image

image

Tο εν λόγω άρθρο κλήθηκε να σχολιάσει ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας παρέπεμψε στη Συμφωνία των Πρεσπών και επί της ουσίας συμφώνησε με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ζω και αναπνέω τη συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες… Επίσης μερικές φορές τη βλέπω στα όνειρά μου. Έτσι βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφος 3 της συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης», απάντησε ο Ντιμιτρόφ.