Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος στο οικονομικό επίπεδο, αλλά αυτό είναι ένα βερνίκι για να επιβάλει, με αυταρχικό τρόπο, μια πολύ συντηρητική πολιτική στα κοινωνικά ζητήματα. «Με λίγα λόγια, έχουμε επιστροφή σε μια πολιτική που συνδυάζει νεοφιλελευθερισμό και αυταρχισμό», τονίζει σε συνέντευξη του στη Liberation, με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γνωστός συγγραφέας του «Ζ» και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Βασιλικός. 

Ads

Ο ίδιος καταγγέλλει την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων με τον νόμο της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει στο εξής να διαδηλώνουμε υπό αστυνομική καθοδήγηση! Είναι σκανδαλώδες». «Στην Ελλάδα, η αστυνομία έχει βίαιο παρελθόν. Τέτοιου είδους νόμοι αναζωπυρώνουν το παρελθόν μιας αυταρχικής και διχασμένης Ελλάδας, ήταν στην περίοδο του Εμφυλίου ή της δικτατορίας των συνταγματαρχών». Και εξηγεί: «Πρόκειται για ένα απλό copy-paste του νόμου του 1971, που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών».

«Μια εφημερίδα, η ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, το απέδειξε, δημοσιεύοντας παράλληλα το σημερινό κείμενο και εκείνο του 1971. Μέχρι τότε στην Ελλάδα μια διαδήλωση μπορούσε να γίνει εκτός κι αν απαγορευόταν. Στο εξής, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται εκτός κι αν κατατεθεί προηγουμένως αίτημα έγκρισης. Ένας αστυνομικός θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο κάθε διαδήλωσης. Παράλληλα, θα ορίζεται ένας οργανωτής της: θα φέρει την ποινική ευθύνη της εκδήλωσης».

Ο Βασίλης Βασιλικός τονίζει: «Υπάρχει βούληση για επιστροφή σε μια ‘ηθική τάξη’. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος στο οικονομικό επίπεδο αλλά αυτό είναι ένα βερνίκι για να επιβάλει, με αυταρχικό τρόπο, μια πολύ συντηρητική πολιτική στα κοινωνικά ζητήματα. Το οικονομικό του πρόγραμμα στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων και των σχολείων». 

Ads

Ο γνωστός συγγραφέας σημειώνει ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «ορισμένοι υπουργοί και σύμβουλοι είναι πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων που θέλουν να στηρίξουν τα συμφέροντά τους». «Στη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας αποδέσμευσαν 20 εκατομμύρια ευρώ για τον έντυπο Τύπο, το Διαδίκτυο, την τηλεόραση, Μέσα ενημέρωσης με τα οποία τη συνδέουν συμφέροντα. Και όλα χωρίς κανενός είδους διαφάνεια» λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την «ποινικοποίηση των διαδηλώσεων». «Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ακουστεί».

Ο συγγραφέας εξηγεί γιατί χαρακτηρίζει «αντιδραστικούς» νόμους που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Είναι νόμοι που αφορούν κυρίως την Εκπαίδευση». «Έτσι η Κοινωνιολογία καταργήθηκε από τα σχολικά προγράμματα. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα θα διδάσκονται πλέον μόνο στο Δημοτικό, ενισχύεται η διδασκαλία των Θρησκευτικών. Μιλάμε για πλήρη αναχρονισμό».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Β. Βασιλικός τονίζει ότι η καλή διαχείρισή της «οφείλεται στα δημόσια νοσοκομεία, που αντέδρασαν πολύ γρήγορα, ωστόσο εδώ και έναν χρόνο η νέα κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αποδυναμώσει το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων. Μπορεί τα δημόσια νοσοκομεία να έδωσαν τη μάχη κατά της Covid-19, όμως οι ιδιωτικές κλινικές κέρδισαν από την κατάσταση στην αρχή. Πήραν χρηματοδοτήσεις από το κράτος».

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «η κοινωνική διάσταση της κρίσης δεν ελήφθη υπόψη. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του κορωναϊού πήραν αποζημίωση 800 ευρώ για 45 μέρες. Ποιος μπορεί να ζήσει με τέτοιο ποσό; Και τα χειρότερα έρχονται. Το φθινόπωρο η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση: η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει μείωση του ΑΕΠ από 9% έως 15%».