«Η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας, δεν οφείλεται σε κάποια “μαγική μετάλλαξη”, αλλά στη χαλάρωση που υπήρξε», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέροντας παράλληλα ότι, «σε μέρη όπως η Κρήτη, έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, η χαλάρωση αυτή μπορεί να κάνει κακό στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας».

Ads

«Πρέπει να προσέξουμε ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς διπλά και τριπλά», συνέχισε ο καθηγητής, προτείνοντας «αντί για εφαρμογή τοπικών lockdown, είδηση που θα “παίξει” στα διεθνή ΜΜΕ να γίνει στις εν λόγω περιοχές μια σοβαρή αστυνόμευση για την αποτροπή φαινομένων που προκαλούν έκρηξη της επιδημίας».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει «ελληνική» ή «αθηναϊκή» μετάλλαξη απάντησε ότι «προφανώς δεν υπάρχει» και εξήγησε ότι το εν λόγω στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Αθήνα «έχει βρεθεί σε καμιά τριανταριά χώρες».

Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει κανείς σε ποια χώρα πρωτοεμφανίστηκε αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις συνιστούν ότι καλύπτεται από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο για παράδειγμα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.