“αστερίσκοι” του ΔΝΤ καταγράφηκαν, οι επιφυλάξεις Ντράγκι έγιναν σαφείς, το βασικό όμως σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει εκείνο της εξόδου στις αγορές την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Κυβερνητικές πηγές, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, αποφεύγουν κάθε σχετική διαρροή – είτε διάψευση, είτε επιβεβαίωση –, οι πληροφορίες ωστόσο τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως, πλην απροόπτου, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου ενδεχομένως και την Δευτέρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορείς, η έκδοση θα είναι ύψους έως 3 δις ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος της θα αφορά μετακύλιση του ομολόγου Σαμαρά του 2014 που λήγει το 2019. Οι ανάδοχες τράπεζες για την έκδοση έχουν ήδη προσληφθεί – Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC – ενώ οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς δείχνουν ως στόχο ένα επιτόκιο από 4,7% έως 4,5%.

Την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παρά τα μηνύματα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εξακολουθεί να στηρίζει ευθέως η Κομισιόν, με ενδεικτικές και τις σημερινές δηλώσεις Μοσκοβισί.

Ads

Ο επίτροπος χαρακτήρισε την κατ’ αρχήν έγκριση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως ένα “πολύ θετικό σήμα για τις αγορές”, σε μια δήλωσε που ερμηνεύεται και ως μήνυμα ενθάρρυνσης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δοκιμαστική έξοδο.

Όπως επισημαίνουν, δε, διπλωματικές πηγές μια επιτυχής έξοδος θα ενισχύσει τα πολιτικά επιχειρήματα της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου, εξ ου και η σταθερή στήριξη των Βρυξελλών το τελευταίο διάστημα στην προοτπική της άμεσης έκδοσης ελληνικού ομολόγου.

Στον αντίποδα, ΔΝΤ και ΕΚΤ φαίνονται να κινούνται σε διαφορετική γραμμή, παρ’ ότι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

Το ΔΝΤ με τις χθεσινές αποφάσεις του επιλέγει εμφανώς να ασκήσει, για μια ακόμη φορά, διπλή πίεση προς τους ευρωπαίους και την Αθήνα διαμηνύοντας  πως το χρέος παραμένει “εξαιρετικά μη βιώσιμο” και θέτοντας πλαφόν στο ελληνικό δανεισμό.

Η “οροφή” των 325 δις ευρώ στο χρέος αναγκάζει, από τη μία πλευρά την  κυβέρνηση να εστιάσει  στις μεταρρυθμίσεις και όχι στον πρόσθετο δανεισμό για να απεξαρτηθεί από το Μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται και η πίεση προς το Βερολίνο να πει “ναι” στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δείχνει επίσης ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις εστιάζοντας κυρίως στον στόχο της συνολικής συστημικής ευστάθειας στην ευρωζώνη και λιγότερο στους πολιτικούς σχεδιασμούς δανειστών και Ελλάδας.

Στην Αθήνα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε και η ευθεία κάλυψη που παρείχε ο Μάριο Ντράγκι στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και την προειδοποίησή του ότι προτεραιότητα έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι η εξοδος στις αγορές.

Κυβερνητικές πηγές, αποδίδουν σταθερά στην παρέμβαση Στουρνάρα πολιτικά κίνητρα και υπενθυμίζουν την κριτική που δέχθηκε και εκ των έσω ο κεντρικος τραπεζίτης, στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Και καθιστούν σαφές ότι οι συστάσεις του μάλλον δεν θα ληφθούν υπόψιν στις όποιες στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης…