Βασανιστήρια κι άγριο ξυλοδαρμό του κρατούμενου Παναγιώτη Ασπιώτη στο τμήμα Μεταγωγών, καταγγέλλει ο συνήγορος του Βασίλης Παπαστεργίου.

Ads

Όπως αναφέρει σε δήλωση του το «Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων», ο Παναγιώτης Ασπιώτης, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο φθινόπωρο για βαριά οπλοκατοχή και διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, επρόκειτο να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από το Ναύπλιο προκειμένου να περάσει από τον ανακριτή σήμερα Δευτέρα.

«Ο Ασπιώτης μεταφέρθηκε στο μεταγωγών, όπου αφού απομονώθηκε από τους υπόλοιπους κρατούμενους και οδηγήθηκε  σε χώρο που δεν υπήρχαν κάμερες, δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους της αντιτρομοκρατικής με σκοπό να του αποσπάσουν βίαια δείγμα DNA», αναφέρει το Δίκτυο.

Ο συνήγορος του Παναγιώτη Ασπιώτη, Βασίλης Παπαστεργίου, δήλωσε για την υπόθεση:

Ads

«Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο εντολέας μου Παναγιώτης Ασπιώτης υποχρεώθηκε να δώσει δείγμα DNA μετά από την άσκηση έντονης φυσικής βίας σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της βίαιης σε βάρος του επιχείρησης, ο εντολέας μου χτυπήθηκε και τραυματίστηκε στο κεφάλι, στο θώρακα, στην κοιλιά, στα πλευρά και στο λαιμό. Σημειωτέον ότι παραπέμφθηκε σε ιατρική εξέταση μόνο μετά από δική μου επίσκεψη στο χώρο των κρατητηρίων, έχοντας παραμείνει τραυματίας και χωρίς ιατρική επίβλεψη επί ώρες.

Σύμφωνα με το Νόμο, η λήψη DNA είναι μεν υποχρεωτική, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που σέβεται (και μάλιστα απόλυτα) την αξιοπρέπεια αυτού που υποβάλλεται στη λήψη του υλικού. Είναι δε αποτυπωμένο ως βούληση του νομοθέτη ότι είναι διαφορετικό πράγμα η υποχρεωτικότητα της λήψης του υλικού και διαφορετικό η άσκηση εξαναγκασμού επί του σώματος του κατηγορούμενου.

Στην περίπτωση του εντολέα μου, είναι προφανές ότι ξεπεράστηκε κάθε μέτρο. Οι βιαιοπραγίες και τα χτυπήματα στο σώμα του κρατουμένου (που συνεχίστηκαν και μετά τη λήψη DNA) συνιστούν υπέρβαση του ορίου που θέτει ο νόμος και είναι παράνομες ενέργειες. Ο εντολέας μου θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για την απόδοση ευθυνών για τις παράνομες ενέργειες σε βάρος του».