Ζημιά ανυπολόγιστης αξίας, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υφίσταται η ΔΕΗ εξαιτίας των πρωτοφανών κατολισθήσεων στο λιγνιτικό ορυχείο του Αμυνταίου.

Ads

Μόνο το κοίτασμα 25 εκατ. τόνων που έχει θαφτεί υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς που λύγισαν από τους εκατομμύρια τόνους μαζών υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ, κι ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων και μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις απώλειες εσόδων που θα έχει η εταιρία από την διακοπή παραγωγής ρεύματος των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW. Σταθμός, ο οποίος ούτως ή άλλως επρόκειτο να αποσυρθεί στο τέλος του 2019, αλλά έστω και με το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας (περιορισμένες ώρες ετησίως) θα πρόσφερε έσοδα στην εταιρία.

Το ορυχείο του Αμυνταίου καθώς και οι δύο μονάδες είναι άγνωστο πότε και αν θα λειτουργήσουν ξανά. Στελέχη της ΔEΗ σημειώνουν ουσιαστικά ότι το κοίτασμα έκτασης 3,5 χλμ και βάθους 200 μέτρων πρέπει να θεωρείται κλειστό! Η συνέχιση της εκμετάλλευσης του απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και το κόστος εξόρυξης λιγνίτη δυσθεώρητο.

Ads

Με αυτά τα δεδομένα, άλλη μία παράπλευρη επίπτωση είναι και η απομάκρυνση του σεναρίου πώλησής του ορυχείου, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Δηλαδή αν, βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, το συγκρότημα θα συμπεριληφθεί στη λίστα του 40% της λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει η ΔEΗ να χάσει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί το τίμημα, αν επιτευχθεί, θα είναι σημαντικά χαμηλό.

Τα περίπου 600 MW του ΑΗΣ που έδινε κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου θα λείψουν από το σύστημα ηλεκτροδότησης με επιπτώσεις στην επάρκεια ισχύος. Οι δύο μονάδες, αν και βρισκόντουσαν σε συντήρηση, θα μπορούσαν σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης μέσα στο καλοκαίρι να διαθέσουν έστω και μικρή ισχύ για την κάλυψη αναγκών.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνουν οι περίπου 1.350 εργαζόμενοι στα ορυχεία. Οι 550 της ΔEΗ στο ορυχείο και άλλοι 300 στον ΑΗΣ Αμυνταίου μένουν χωρίς αντικείμενο. Πιθανότατα θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες και ορυχεία της ΔEΗ.

Οι 350 προσλήψεις του υπ. Πολιτισμού

Πέρα, όμως, από τους προαναφερόμενους εργαζόμενους το υπουργείο Πολιτισμού, μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει τα ονόματα 350 ειδικευμένων εργατών που θα υπέγραφαν τετράμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης στο ορυχείο του Αμυνταίο. Η πρόσληψη τους είχε να κάνει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Οι 350 μένουν στο συρτάρι… μέχρι και αν επαναλειτουργήσει το ορυχείο, ενώ η ΔEΗ που θα τις χρηματοδοτούσε γλιτώνει ένα τεράστιο κόστος.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές

Στο θέμα της πρόκλησης των κατολισθήσεων, η ΓΕΝΟΠ αλλά και η ίδια η ΔEΗ, φαίνεται ότι αφήνουν αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια παρεμπόδιση των λιγνιτικών εκσκαφών στην κορυφή του ορυχείου εξαιτίας των αρχαιολογικών ερευνών είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποσυμφορηθούν οι μάζες και έτσι να προκληθούν οι πρωτοφανείς κατολισθήσεις.

Αλλά και η ΔEΗ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σημειώνει: «Η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών σε περιοχή του Ορυχείου Αμυνταίου προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην λειτουργία των εκσκαφέων υπερκειμένων».

Η μετεγκατάσταση των «Αναργύρων»

Ένας από τους τεράστιους πονοκεφάλους… του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το ορυχείο του Αμυνταίου.

Ο Γ. Σταθάκης που βρέθηκε χθες μαζί με τον πρόεδρο της ΔEΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στην κοινότητα ανακοίνωσε επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης με νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι κάτοικοι να εισπράξουν τάχιστα τα ποσά αποζημίωσης. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη μετεγκατάσταση θα ακολουθήσει στη συνέχεια, αποσυνδεόμενη από τις αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων.

Πηγή: euro2day