Βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ. Ήδη οι πρώτες γκρίνιες ξεκίνησαν και εστιάζονται κυρίως στην στρατηγική του φόβου που ακολουθήθηκε από τη Συγγρού προεκλογικά ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι κορυφαία στελέχη θέτουν πλέον ζήτημα Συνεδρίου. Ήδη από χθες το tvxs.gr έχει γράψει ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο σε μια προσπάθεια πάντως να διατηρήσει την προεδρία.
 

Ads

Αρχικά υπήρξαν διαρροές από το περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος που υποστήριζαν ότι οργανωτικά από πλευράς Συγγρού όλα έγιναν όπως έπρεπε και ο αγώνας δόθηκε πόρτα – πόρτα. Οι ίδιες πηγές αναφέραν ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος συγγρούστηκε με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη σε σχέση με τη ρητορική του φόβου καθώς ο ίδιος υποστήριζε ότι «δεν θα αποδώσει». Πάντως λίγο αργότερα εκείνος έσπευσε μέσω του περιβάλλοντός του να διαψεύσει τη σύγγρουση.

image
 
«Ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του, ελπίζω να μην το μετανιώσει». Μ’ αυτά τα λόγια, ο Γεώργιος Ράλλης παρέδιδε την κυβέρνηση το 1981. Έχω την αίσθηση, ότι το ίδιο θα επαναλάμβανε και σήμερα…Όσον αφορά τη ΝΔ, υπάρχουν δύο μόνον επιλογές: η θα περιμένει να αλλάξει ο λαός, η θα αλλάξει η ίδια. Προσωπικά πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ΝΔ στη Ρηγίλλης και τις αρχές της!» έγραψε ο Γιώργος Βουλγαράκης στο facebook. 


 
Στο ίδιο μήκος κύμματος ο Ευάγγελος Αντώναρος που μέσω twitter προέτρεψε σε επιστροφή στις… καραμανλικές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας. Απέδωσε τη «συντριπτική ήττα» του κόμματος στην πλήρη αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς. Λίγο αργότερα έσπευσε πάντως να διευκρινήσει ότι τα παραπάνω είναι προσωπικές του απόψεις. 

Μιλώντας στο Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαριά ήττα» και επισήμανε πως τα αίτια θα αναζητηθούν και όλα θα συζητηθούν σύντομα. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα τεθεί θέμα προέδρου, λέγοντας ότι «θα περιμένω να τοποθετηθεί ο πρόεδρος».
 
Επιπλέον, μιλώντας στο Mega, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι θα γίνει η αποτίμηση του αποτελέσματος στη ΝΔ και εξέφρασε την άποψη ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι πως «η ΝΔ διεκδικούσε την κυβέρνηση και τώρα είναι στην αντιπολίτευση». Τόνισε, δε: «Θα δρομολογήσει ο πρόεδρος τις διαδικασίες».