Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα New Deal με χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ διατυπώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στην εκπομπή Presa Diretta του ιταλικού δημόσιου καναλιού RAI 3, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή. Σημειώνει επίσης ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να εξηγήσει ένα πιθανό όχι της στις ελληνικές προτάσεις.

Ads

Σε απόσπασμα της συνέντευξης που έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της εκπομπής, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να τα καταφέρει θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη, όπως είχε κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ. Όπως διευκρινίζει η πρόταση θα αφορά ένα New Deal για την Ευρώπη το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν κατά δέκα φορές τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί έως τώρα.

«Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας», σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση της συνέντευξης του, ο Έλληνας υπουργός λέει ότι «τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια». «Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης», σημειώνει.

Ads

Αναφορικά με τη στήριξη από τη γείτονα χώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει: «Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία».

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος στο Eurogroup της Τετάρτης, όπως μετέδωσε το Reuters.