“Με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση απορρίπτει το 100% των “τοξικών όρων” του μνημονίου. “Για εμάς αυτό είναι το μνημόνιο. Όσα μέρη δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία θα τα διατηρήσουμε. Γιατί να απορρίψουμε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα;”, επισήμανε.

Ads

Εξηγώντας ανέφερε πως “οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν καθαρά λόγια και καθαρό μυαλό”. “Το μνημόνιο είναι τα δάνεια που συσσωρεύθηκαν σε παλαιά δάνεια. Πριν το 2010 το ΑΕΠ της χώρας μεγεθυνόταν από μη βιώσιμο δανεισμό. Περάσαμε από την πυραμιδική μεγέθυνση στην πυραμιδική λιτότητα”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Αποδεχόμαστε 0% του Μνημονίου. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες χωρίς αιτία, δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση. Για να πάψει να είναι τοξική αυτή η συμφωνία απαιτείται μια νέα συμφωνία και γι’ αυτό εκλεγήκαμε. Είναι αστείο να μας κριτικάρουν, επειδή θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα”. 

“Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε”, είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης και συνέχισε: “Αυτό είναι σχήμα οξύμωρο γιατί έτσι δεν διαπραγματεύεσαι. Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία και να παίρνουμε εντολές από e-mail”.

Τέλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: “Αντί να προβάλλετε τη νοοτροπία της υποταγής του Μνημονίου σε εμάς, γιατί δεν ενώνετε τις δυνάμεις μαζί μας και να μας ενθαρρύνετε να μην επιστρέψουμε χωρίς μια έντιμη αντιμνημονιακή συμφωνία, να μιλήσετε στους ομολόγους σας ιδεολογικά στην Ευρώπη και να τους πείτε ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση, ένα διάλογο, είναι μια προσπάθεια αναστήλωσης της ευρωπαϊκής ιδέας;”

Ads