Λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, κατά το οποίο επιχειρήθηκε μια πρώτη αποτίμηση της έκβασης που έχει για την Ελλάδα η συμφωνία στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ότι «η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι υπό κατάρτιση, αποκλειστικά από εμάς και θα είναι έτοιμη έως την Καθαρα Δευτέρα».

Ads

«Αν πουν ‘ναι’ θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν ‘όχι’, τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup», υπογράμμισε, βγαίνοντας από τη Βουλή ο Γ. Βαρουφάκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει διαφωνία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάνης Βαρουφάκης  ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Mega, ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολλά από αυτά που αναφέρονται σε αυτό θα περιληφθούν στη λίστα.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Ακυρώσαμε τα σχέδια των τυφλών συντηρητικών δυνάμεων για ασφυξία [ΒΙΝΤΕΟ]

Ads

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Πηγές του Μαξίμου δήλωναν, σε κάθε περίπτωση, ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστή στη λαϊκή εντολή, τη διαπραγμάτευση, για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του». Οι υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη.