«Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εξερχόμενος από τη Βουλή, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί θα είναι γραμμένη με έναν τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ads

Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, mail με mail επιτυγχάνεται σύγκλιση απόψεων, είπε και σημείωσε πως η αίτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης σε τεχνικό επόπεδο στο Euroworking Group της Πέμπτης και οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Eurogroup.

Επιπλέον ο Γιάννης Βαρουφάκης διευκρίνισε τι του είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με το Έλληνα υπουργό Οικονομικών , ο Τζακ Λιού τον κάλεσε να εργαστεί ώστε να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Τζακ Λιού σημείωσε πως η μη επίτευξη συμφωνίας «θα έκανε κακό στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη». «Συμβουλή και προς τις δύο πλευρές», γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».

Ads

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα, ο υπουργός Τζέικομπ Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για να συζητήσουν τις τελευταίες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους της. Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Ο Αμερικανός υπουργός «προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός, σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Λιου πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.