Και με τον διάβολο και με την... αντιπολίτευση θα συνεργαζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης αν ήταν να σώσει τη χώρα. Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  FOCUS 103,6, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα συνεργαζόμουν και με τον διάβολο και με τον Μεφιστοφελή αν ήταν να σώσω τη χώρα μου. Θα συνεργαζόμουν και με την αντιπολίτευση. Μέχρι το Νοέμβριο του 2011, να σας θυμίσω, ότι συζητούσα με όλους. Και με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, και με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά και είχαμε συμφωνία σε πολλά πράγματα, με τη διαφορά ότι ο κ. Σαμαράς μετά, έδωσε γη και ύδωρ για να γίνει κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε αυτό». 

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «το 3ο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί, που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε ποτέ να περάσει το 3ο μνημόνιο η ΝΔ; Θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους. Από τότε, περνάνε ανήκουστα πράγματα. Αν ήσασταν ο Σόιμπλε ποιον θα προτιμούσατε λοιπόν; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη; Ο κ. Σόιμπλε είναι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές».

Για τις κλειστές τράπεζες υποστήριξε ότι δεν ήταν δική του ευθύνη αλλά του Eurogroup της 25ης και 27ης Ιουνίου. «Είχα εξηγήσει στον κ. Τσίπρα, από τον Απρίλιο του 2012, βλέποντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι πρέπει να αποφασίσει, αν γίνει πρωθυπουργός, τι θα πει στον Ντράγκι, αν του πει να προσυπογράψει, αυτά που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, αλλιώς θα του κλείσει τις τράπεζες. Του είχα πει τι πρέπει να κάνει, αλλιώς ας άφηνε τον Σαμαρά, γιατί να βγει;»

Ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, όταν ο ίδιος δεν ήταν πλέον ΥΠΟΙΚ, απάντησε: «Τι λέει μπροστά στο καθρέφτη του ή στην κάμερα ο κ. Τσίπρας για να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, είναι δικαίωμά του». 

Τέλος υποστήριξε ότι το πραγματικό πλεόνασμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται και «επετεύχθη μέσω συρρίκνωσης».

«Το Δημόσιο από τη συρρικνούμενη πίτα της οικονομίας και της ιδιωτικής αγοράς κατάφερε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα. Αυτό είναι λόγος για να βγούμε στους δρόμους. Είναι λόγος για πανεθνικό πένθος. Υπάρχει μία οικτρή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, βλ. ΦΠΑ και αύξηση φόρου εισοδήματος στους φτωχούς. Όταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς δουλοπαροικίας, δεν μπορείς να λες "κατάφερα". Τι καταφέραμε; Να συρρικνώσουμε την οικονομία; Να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατορθώματα…», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.