Την 30η Ιουνίου όταν και λήγει η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.  

Ads

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 και ερωτηθείς για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για πολυδιάστατη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως γίνεται σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργού), σε επίπεδο Brusells Group, αλλά και σε επίπεδο θεσμών. «Είναι μια μοναδικά πολύπλοκη διαπραγμάτευση που παράγει υλικό κάθε μέρα. Το μονό που μπορώ να πω είναι πως η διαπραγμάτευση εξελίσσεται» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη συμφωνίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως «όσον αφορά αυτά που χρειάζεται για να κλείσει η τελική αξιολόγηση είμαστε κοντά». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως η καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου όταν και λήγει η επέκταση του προγράμματος. «Θέμα είναι να υπάρξει μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε. 

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν το Euro Working Group να έχει θέσει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Ελλάδα είπε πως «οι διαρροές από το Euro Working Group αμαυρώνουν την εικόνα της Ευρώπης».

Ads

Σχετικά με το εάν η συμφωνία θα σπάσει σε στάδια υλοποίησης υποστήριξε πως θα κλείσει «μια και καλή», ξεκαθαρίζοντας πως θα περιλαμβάνονται σε αυτή θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και βεβαίως το θέμα του χρέους. «Καμία συμφωνία δεν θα μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα βιώσιμη εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους». 

Σε ερώτηση για το εάν τα νέα μέτρα θα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ δεν θέλησε να απαντήσει και αρκέσθηκε να πει πως «οι θεσμοί απαιτούν, αυτά που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα». Ο ίδιος επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται υφεσιακά μέτρα. «Υφεσιακά μέτρα δεν θα δεχθούμε. Η Ελλάδα έχει αρκετή ύφεση δεν χρειάζεται άλλη» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ χαρακτήρισε «προσχηματική» τη διαφωνία των θεσμών σημειώνοντας «δεν έχουμε συμφωνήσει για τον ΦΠΑ αλλά έχουμε σημαντική συμφωνία στο μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε, επιτέλους από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο». Ο ίδιος ανέφερε πως η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές και θα οδηγούσε σε πρόσθετα έσοδα  900 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή, αλλά και για τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι απαιτούνται πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «οι θεσμοί είναι ενταγμένοι σε περισσότερη λιτότητα».

Ο ίδιος διέψευσε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα ανέβει από το 13% στο 23%, αλλά παραδέχθηκε πως ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αναπροσαρμοστεί σε «ευρωπαϊκά επίπεδα».

Ερωτηθείς για το εάν θα μπει φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές είπε πως με δική του πρωτοβουλία αποσύρθηκαν όλες οι προτάσεις για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης  είπε πως ακόμη συζητείται στη διαπραγμάτευση. «Δεν έχουμε αποφασίσει εάν θα τον διατηρήσουμε. Ίσως να αποδεχτούμε να κρατήσουμε κάποιες αδικίες για να μην υπάρξουν άλλες», είπε. Επισήμανε δε πως εάν μειωθούν οι αντικειμενικές προφανώς κάποιοι θα ωφεληθούν διότι θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Για το ενδεχόμενο επιβολής τελών κυκλοφορίας στα νέας γενιάς πετρελαιοφόρα οχήματα είπε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάτι τέτοιο. «Δεν έχουμε προαποφασίσει. Είμαστε σε διαβούλευση» ανέφερε.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν σκέφθηκε κάποια στιγμή να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών απάντησε: «Εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι». Τέλος, προανήγγειλε πως το όνομα του νέου εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.