Με κεντρικό σύνθημα «Όλα μπορούν να είναι αλλιώς» ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε από το κινηματοθέατρο Φαργκάνη το μήνυμα ότι «η ανατροπή και η ρήξη μπορεί να είναι εφικτή».

Ads

«Εχουμε χρέος της ανυπακοής και να ακυρώσουμε την άαποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει η διαχρονική και σίγουρη αλήθεια ότι  όλα μπορούν να είναι αλλιώς», επισήμανε, σύμφωνα με το voria.gr.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας: «Αγαπάμε και τιμούμε τη Θεσσαλονίκη έκανα ό,τι ήταν δυνατόν έτσι ώστε μια φορά τον μήνα να έρχομαι στην πόλη για να την αφουγκράζομαι και να τη βιώνω ώστε να μπορώ να αποπληρώνω το χρέος που έχουμε για τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία που δόθηκαν εδώ».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια μακρά αγωνιστική παράδοση δεν είναι τυχαίο που η Μητσοτάκης Α.Ε. έβγαλε τη μεγαλύτερη μανία του εδώ στους φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Το έκτρωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ηττήθηκε στην πράξη εδώ».

Ads

Πρόσθεσε ακόμη πως «έκανε πεδίο βολής τη Μαλαματίνα και τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ κρατούν ηρωικά και δείχνουν τον δρόμο για την αυτοδιαχείριση», «Κοράκια κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ», είπε.

Σημείωσε δε ότι στόχος του κινήματος είναι η απόσπαση της εξουσίας «για να την επιστρέψουμε σε αυτούς που δεν έχουν εξουσία».

Όπως είπε «το ΜέΡΑ25 δεν διεκδικεί την πρωτοπορία αλλά είμαστε για αυτούς που διεκδικούν.

Καταθέτουμε προτάσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κάναμε μια χούφτα βουλευτές πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο περισσότερο από κόμματα με περισσότερους βουλευτές.

Το πρόγραμμά μας έρχεται σε άμεση ρήξη με τα ολιγοπώλια και το κάνουμε για να αποδείξουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές ακόμη και σε τουτο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα για να δείξουμε ότι όλα μπορούν να είναι αλλιώς».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015 είπε πως «οι μάζες ένιωσαν δυνατές λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2015 που έσπειρε τον πανικό στην ολιγαρχία.

Εκείνο το βράδυ είδαμε για λίγο στην πράξη αυτό που ο Αριστοτέλης είχε ορίσει ως δημοκρατία. Ωστόσο λαγοί και νυφίτσες στο Μαξίμου οδηγούσαν στη μάχη τα λιοντάρια και μετά είπαν ότι είχαν αυταπάτες με αποτέλεσμα να έρθει ξανά στο προσκήνιο η Ν.Δ.».

Συνεχίζοντας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Και τι δεν κάνουν για να μην μπούμε στη Βουλή, προκάλεσαν αποστασίες και τώρα είμαστε εδώ μαζί όλοι μαζί δίνουμε το παράδειγμα τι σημαίνει ενότητα της Αριστεράς κόντρα στο κατεστημένο».

Μιλώντας για το προγραμμα του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι «είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ανυπότακτης Αριστεράς που κατάθετει άμεσα εφαρμόσιμο προγράμμα 100 ημερών.

Προχωράμε στην εφαρμογή του Οδυσσέα για να πετάξουμε στα σκουπίδια τον Ηρακλή, βάζουμε πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργώντας μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, καταργούμε το υπερταμείο και δημιουργούμε μια αναπτυξιακή και αγροτική τράπεζα. Καταργούνται οι προπληρωμές φόρων και ο φορολογικός συντελεστής θα εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης. Νομοθετούμε την κατάργηση της ενοικαζόμενης εργασίας και εισάγουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα ιδρύσουμε έναν οργανισμό κοινωνικής στέγης για να χτίσει 500 χιλιάδες κατοικίες με κοινωνικά κριτήρια. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Προχωρά στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδα σε κοιτίδα πράσινου  υδρογόνου. Προχωράμε στη εθνικοποίηση του ΟΣΕ και στην ιδρυση νέων αγροτικών συνεταιρισμών με στόχο την αύξηση της ποιότητας. Διπλασιαζουμε τις δαπάνες για την δημόσια υγεία και παιδεία. Νομοθετούμε το σύστημα Δήμητρα, που είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών»

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών είπε ότι η Κυριακή είναι το μικρό κεράκι που άναψε πριν 4 χρόνια να γίνει μια λαμπάδα που θα απελευθερώσει το λαό από το σκοτάδι.

Για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Μας ρωτούν αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε αν θέλαμε υπουργεία και θέσεις θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ25 αυτοεξαιρείται από τη διανομή υπουργείων για να υπηρετήσουν την ολιγαρχία. Εμείς θέλουμε την επιστροφή της αριστερής ηθικής και όχι τα υπουργεία».

Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι η αποκαθήλωση της «Μητσοτάκης Α.Ε και του Μητσοτακισμού».

Ο κ. Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τους υποψηφίους βουλευτές της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.