Στο περίφημο Plan Β, το εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση ρήξης με τους πιστωτές, επανήλθε χθες το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.

Ads

Σχολιάζοντας τη δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Eίχαμε Plan B. Το διαμορφώσαμε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε».

Όπως πρόσθεσε, το Plan B δεν αφορούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά την δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ που θα έδινε, όπως υποστήριξε, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και διαπραγματευτικής δύναμης. «Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια, τα εναλλακτικά, έχουν εξ’ ορισμού ατέλειες, γιατί πρέπει να κρατηθούν μέσα σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς εάν μαθευτούν θα εμφανιστεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κριστιάν Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι η μη ενεργοποίηση του σχεδίου ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που ο ίδιος παραιτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, και ο ίδιος, έκαναν λάθη: «Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και είμαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά» είπε.

Ads

«Η αλήθεια είναι», πρόσθεσε, «ότι η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ επανέλαβε ότι στόχος των πιστωτών ήταν να ταπεινώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση. 

«Ο πρωθυπουργός  ήταν αντιμέτωπος με μια απίστευτα δύσκολη επιλογή. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πως η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί, ενώ ο ίδιος θεώρησε ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Τόνισε, δε, πως ούτε η ελληνική, ούτε η γερμανική κυβέρνηση πιστεύουν στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν: «Έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση που έρχεται στο Κοινοβούλιο και λέει στους βουλευτές της αυτό είναι ένα σχέδιο, μια συμφωνία, δεν πιστεύουμε σε αυτή αλλά θα προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε για να μείνουμε στην εξουσία. 

Και την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ πηγαίνουν στην Μπούντεσταγκ και λένε εδώ έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, δεν την πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει. Τι έχει κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της;», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.