Με μια εκτενή συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε τέρμα στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον ρόλο του να «ψαλιδίζεται» μετά και τον ανασχηματισμό της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ads

«Εγώ ηγούμαι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές είναι πιο κοντά σε συμφωνία από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι».

Ερωτηθείς για τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι ο ίδιος συνεργαζόταν με πολλά από τα μέλη της μέχρι τώρα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως. «Τώρα, αυτοί εντάχθηκαν κι επίσημα σε μια ομάδα, η οποία απέκτησε απλώς ένα όνομα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ λαμβάνω τις αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση ότι είμαι σημαντικό μέλος της κυβέρνησης κι ότι παίζω και για αυτόν προσωπικά ένα σημαντικό ρόλο».

«Είμαι ακόμα υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup. Και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζομαι από πολλά μέλη της κυβέρνησης – μεταξύ άλλων από τον καλό μου φίλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ότι πολλά ΜΜΕ το παρουσιάζουν σαν να με αντικαθιστά στις διαπραγματεύσεις είναι μία ακόμα απόδειξη πόσο χαμηλά έχουν πέσει εν τω μεταξύ τα δημοσιογραφικά standard», επισήμανε.

Ads

Εξάλλου. ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη λύπη του για σειρά δημοσιευμάτων από πληθώρα ΜΜΕ, αναφορικά με χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν σε Ευρωπαίους συναδέλφους του για το πρόσωπό του (σ.σ. «τυχοδιώκτης» και «τζογαδόρος»). «Κάποια μέσα αναφέρουν πράγματα που ποτέ δε συνέβησαν. Οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup είναι πολύ σοβαροί και πολιτισμένοι άνθρωποι. Δε θα με χαρακτήριζαν ποτέ έτσι. Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις διατηρούμε μια πολύ συναδελφική επαφή. Είμαστε επαγγελματίες».

Στις φήμες που τον φέρουν να πηγαίνει απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς, ο οποίος τους προηγούμενους τρεις μήνες δούλεψε σκληρότερα για να φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Το πρόβλημα είναι μόνο: Οι θεσμοί δε συζητούν πραγματικά τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν εναλλακτικές».

Στην ερώτηση αν αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι αυτό είναι καθήκον της ελληνικής πλευράς: «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η πρόθεσή μας για μεταρρύθμιση της Ελλάδας είναι κάτι που εννοούμε στα σοβαρά κι ότι με εμάς δε θα υπάρξουν άλλα πρωτογενή ελλείμματα. Δεν διαπραγματευόμαστε για να γυρίσουμε στις παλιές κακές εποχές. Αυτό όμως συνεπάγεται και από την πλευρά των θεσμών ότι θα επανεξετάσουν την μέχρι τώρα στρατηγική τους. Θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τη λογική των προγραμμάτων διάσωσης. Υπήρξαν καταστροφικά για την Ελλάδα».

«Θα είναι πράγματι δύσκολο», πρόσθεσε,«18 χώρες να πειστούν ότι η μέχρι τώρα πολιτική τους ήταν λάθος. Το Εurogroup είναι ένα πολύπλοκο όργανο, όπου είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς τα λάθη του. Η Ελλάδα έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες μία σειρά λαθών και έχει μάθει από αυτά. Τώρα όμως είναι ώρα να παραδεχτεί και η άλλη πλευρά τα λάθη της».

Σε ερώτηση, αν μια τέτοια συζήτηση για το παρελθόν έχει τώρα σημασία, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. τα μέτρα που συζητούν οι θεσμοί δεν είναι όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση – και αποτελούν σημεία που όλοι θα μπορούσαν γρήγορα να συμφωνήσουν –, αλλά ένα προς ένα τα μέτρα του παλαιού μνημονίου. Αυτό εξέπληξε τους Έλληνες, διότι οι θεσμοί έκαναν σαν να μην υπάρχει η νέα συμφωνία του Φλεβάρη. Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει το μνημόνιο, καθώς αποτελεί συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία η νέα εκλέχθηκε για να αμφισβητήσει.

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μέσα κατά το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου ο υπ. Οικονομικών είπε: «Δεν είμαι προφήτης, αλλά είναι προς το συμφέρον μας να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Και είμαστε πιο κοντά σε αυτόν το στόχο, από ό,τι πιστεύουν πολλά ΜΜΕ».