Τη δική του απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε μετά την αποκάλυψη ότι είχε εισηγηθεί διπλό νόμισμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ads

Με μήνυμα του στο twitter τονίζει ότι «τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε να μην μας επιβληθεί».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;».

Το δεύτερο μήνυμα ερμηνεύεται ως απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο που με επιστολή του στον Δημήτρη Βίτσα ζήτησε την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια. 

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ για το δημοψήφισμα και την απουσία του από τη Βουλή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε και συνέντευξη στον Realfm στην οποία ανέφερε: «δεν μιλήσαμε ποτέ για δικό μας νόμισμα, κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, δηλαδή την αποφυγή του Grexit». 

«Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει». «Όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης. Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στα όσα ακολούθησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του. Εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πως θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και υπέγραψα την παραίτησή μου». 

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απόφασή του να λείπει από την ολομέλεια της Βουλής κατά την εξουσιοδότηση των μέτρων για την διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάζουν. Το πρωί πήγα στην ΚΟ, τοποθετήθηκα και τους μετέδωσα την απόλυτη συμπαράσταση μου. Στο τέλος της ήμασταν ένα. Τους πληροφόρησα ότι δεν θα είμαι στην βουλή για οικογενειακούς λόγους και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί τέτοια κακεντρέχεια; Άλλο η κριτική και άλλο αυτό το τσουνάμι λάσπης» δήλωσε χαρακτηριστικά.