Με «μαχαιρώματα» κατά του πρώην «συντρόφου» του Αλέξη Τσίπρα επανήλθε στη Βουλή, ο γ.γ. -πλέον- του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ads

Μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα, πετώντας το «καρφί» του για τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κύριε Μητσοτάκη έχω νέα για εσάς, την αξιοπιστία του κυρίου Τσίπρα στα μάτια των δανειστών δεν θα την φτάσετε ποτέ. Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερπλεονάσματα, χάρισε τα τρένα, τα αεροδρόμια. Στην καλύτερη να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του».

«Είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός της μνημονιακής Ελλάδας, όταν μαζί με τον Χαρδούβελη μου παρέδιδαν το άδειο ταμείο από το οποίο έπρεπε να αποπληρώσω 22 δις στους δανειστές. Χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, τον Δραγασάκη, τον Τσακαλώτο, το πως θα πληρώνετε τους δανειστές για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τους χρωστάτε το ότι σας ανέσυραν από μια βαριά ήττα το βράδυ του δημοψηφίσματος», είπε επίσης.

Εκτίμησε στο μεταξύ ότι «τα ματωμένα πλεονάσματα θα παραμείνουν, λόγω της άρνησης της Γερμανίας για αναδιάρθρωση χρέους».

Ads

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδιότυπο μνημονιακό λαϊκισμό και μέτρα -κυρίως σε ό,τι αφορά τα φορολογικά- που φάσκουν και αντιφάσκουν.
 
Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέγραψε ένα τέταρτο μνημόνιο και σημείωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση Τσίπρα εξασφάλισε νέα δάνεια, από τα οποία θα προσποιείται ότι αποπληρώνεται το χρέος για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με τη δυστυχία των πολλών. Το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ, αλλά παράλληλα όσοι αγοράζουν ομόλογα κερδίζουν αστρονομικά ποσοστά» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. «Αυτό δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση» διαπίστωσε και συμπλήρωσε: «Το ότι τα όρνια παχαίνουν από το κουφάρι της κοινωνίας μας δεν σημαίνει ότι η κοινωνία μας ανανήπτει».