Υπερήφανος για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και σίγουρος για την αποτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Ads

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πετύχει και το ξέρει. Παραιτήθηκα γιατί δεν ήμουν προετοιμασμένος να υπογράψω ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί» υποστήριξε. 

«Ο Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα ότι αναγκάστηκε να το αποδεχτεί, αν και δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και τώρα βρισκόμαστε στην ανόητη θέση που όλες οι δυνάμεις στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, των Γερμανών και της ελληνικής κυβέρνησης – παριστάνουν ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα το οποίο όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αρνήθηκα να συμμετέχω σε αυτές τις γελοιότητες κι έτσι παραιτήθηκα» πρόσθεσε. 

Στη ερώτηση, «πώς είναι οι σχέσεις σας τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό;» ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει ανταλλάξει κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ads

Ερωτηθείς για την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες. «H στάση της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες μπορεί να είναι προάγγελος καλών πραγμάτων στην Ευρώπη» υπογράμμισε. 

«Είπα: Όχι Αλέξη σ’ ευχαριστώ»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ο πρώην  ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον απέπεμψε από την κυβέρνηση αλλά, αντιθέτως, τον παρακαλούσε να μείνει.

«Μου πρόσφερε το υπουργείο Οικονομίας, τη θέση του Γ. Σταθάκη. Του είπα: είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να αλλάξω όροφο για να υπογράψω κάτι το οποίο πίστευα και πιστεύω πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Όχι Αλέξη σ’ ευχαριστώ, του είπα και του έδωσα την παραίτησή μου» φέρεται να ανέφερε, σε μία ομιλία του.

Ο «Βηματοδότης» αναφέρει επίσης ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει έτοιμος να αναρτήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και όλα τα εισοδήματά του στο διαδίκτυο με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν το ίδιο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Επιπλέον σημειώνει ότι εγκατέλειψε μία θέση καθηγητού στο Πανεπιστήμιου του Τέξας, ότι ξεσπίτωσε την οικογένειά του για να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τέλος, ότι ο τελευταίος μισθός που πήρε από το κράτος ήταν στις 26 Ιουλίου 2015. Όπως υποστηρίζει, εισέπραξε 3.000 ευρώ ως βουλευτής και υπουργός. Τα υπόλοιπα της βουλευτικής του αποζημίωσης τα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.