«Εάν χρειαστεί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε στο πλαίσιο της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τους εταίρους, για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην οικονομία να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αναπτυχθεί, έτσι ώστε οι υποσχέσεις αυτές όχι μόνο να μπορέσουν να εφαρμοσθούν, αλλά και να εφαρμοσθούν με δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Ads

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από την Ιταλία, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο. «Η κυβέρνησή μας δεν είναι λαϊκίστικη, δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα σε όλους» είπε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει ένα χρονοδιάγραμμα τεσσάρων ετών και εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα υλοποιηθούν οι βασικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης.

Παράλληλα τόνισε πως «η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της». Σημειώνεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «Graccident».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως Αθήνα και πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία, έως τις 20 Απριλίου, για τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδεσμευτεί η δόση. «Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου… Έχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου», είπε ενώ εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να επιτευχθεί νωρίτερα.
«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους “συμβατά κίνητρα”» είπε.

Σχετικά με το χρέος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου».

Ads

ΝΔ: Στερνή μου γνώση…

Για ομολογία της κυβέρνησης ότι «γκρέμισε κάθε εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα» και προκειμένου να την αποκαταστήσει παίρνει πίσω τις προεκλογικές υποσχέσεις κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα… Στο μεταξύ, όμως, η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω, χάνοντας και χρόνο και αξιοπιστία. Καλούμε την κυβέρνηση να μη σπαταλήσει άλλο, όσα κατέκτησε ο λαός μας με τις θυσίες του» αναφέρει η ανακοίνωση.