Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης αποκαλύπτει μέσω άρθρου του στους Irish Times ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως υποστηρίζει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν λάβει τις προτάσεις των δανειστών πριν τη συνεδρίαση ενώ στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν επετράπη να μοιραστεί με τους ομολόγους του τις γραπτές προτάσεις της Ελλάδας. 

Ads

«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο Μάικλ Νούναν (υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας). Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει: 

«Στη διαμαρτυρία του να προσθέσω τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Όπως, μάλιστα, επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών είτε από την Ελλάδα είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή», καθώς θα έπρεπε να τη θέσει στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά της ως διαπραγματευτικού χαρτιού». 

«Η ευρωζώνη κινείται μυστηριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη» συνεχίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης. «Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, αφήνοντας το έργο αυτό σε «ειδικούς» που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ως ένα «παράξενο φόρουμ λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρές αποφάσεις όταν η Ευρώπη τις χρειάζεται». «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το Εurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».