Για το ρόλο που διαδραματίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως πρόκειται για αυτόν που ακούγεται περισσότερο από τους άλλους, τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν τον ακούει περισσότερο από άλλους…

Ads

Συνέντευξη στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό La Sexta έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας τοσο για τη θέση της Ελλάδας  στην Ευρώπη όσο και για τη θέση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε στις ευρωπαϊκές συναντήσεις.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ αναπόφευκτα θα επηρεαστεί όλη η Ευρώπη. «Όποιος παίζει παιχνίδια με την ιδέα ότι, αν ένα κομμάτι της ζώνης του ευρώ κοπεί, το υπόλοιπο θα επιβιώσει, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πλήρως αποκομμένη από την Ελλάδα και ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Αμφιβάλλω πολύ ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη», τόνισε επίσης, προσθέτοντας «όχι μόνο λόγω της Ελλάδας, αλλά και για οποιοδήποτε μέρος της Ένωσης».«Μόλις η ιδέα μπει στα μυαλά των ανθρώπων ότι η νομισματική ένωση δεν είναι για πάντα και δεν είναι σταθερή, η κερδοσκοπία για το… ποιος είναι ο επόμενος θα οργιάσει», συμπλήρωσε.

Ads

Αναφερόμενος στα τετ-α-τετ του με τον Γερμανό ομόλογο του στα Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός δεν είναι αυτός που στα αλήθεια κλέβει την παράσταση, καθώς «το μεγαλύτερο μέρος των αξιωματούχων μιλούν, ωστόσο αυτός που ακούγεται περισσότερο είναι ο Σόιμπλε επειδή η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης» και «πρέπει πάντα να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, περισσότερο σημαντικό από την Ελλάδα ή την Ιρλανδία».

Ο Έλληνας υπουργός τονίζει επίσης ότι δεν υπακούει στον Γερμανό ομόλογό του περισσότερο από τους άλλους: «Σίγουρα όχι. Και πιστεύω ότι και κανείς άλλος δεν το κάνει», λέει ενώ σε άλλο σημείο διαψεύδει ότι οι σχέσεις του με πολλούς ευρωπαίους ομολόγους του είναι τεταμένες λέγοντας: «Υπάρχει μια μεγάλη διάσταση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε αυτό που μεταδίδεται στον Τύπο».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=toyoT3w8qo8]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=ewuk4u_74DA]