Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και πάλι ο αιρετικός: Έσπασε όλα τα πρωτόκολλα και πήγε στον Λευκό Οίκο χωρίς γραβάτα για να μιλήσει 12 λεπτά στο όρθιο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

Ads

Λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του στο συνέδριο του Brookings ήταν ίσως πιο μετριοπαθής και πιο τεκμηριωμένος από ποτέ: Με πίνακες, διαγράμματα και στοιχεία αποδόμησε όλη τη θεωρία περί της «επιτυχούς θεραπείας» των Μνημονίων και της «λάθος εφαρμογής της» από την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν, για μια ακόμη φορά, ο comme il faut προκλητικός: Με το κοστούμι και τη γραβάτα του, μιλώντας στο Brookings μιάμιση ώρα νωρίτερα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αντέταξε το… δίκαιο της γερμανικής πυγμής. 

«Αν βρείτε λεφτά στη Μόσχα ή στο Πεκίνο πάρτε τα, εμείς είμαστε εντάξει» είπε. Και δεν παρέλειψε να προσθέσει: ««Δεν θα άλλαζα ποτέ δουλειά με τον κ. Βαρουφάκη. Έχω καλύτερη θέση από εκείνον, πολύ πιο άνετη».

Ads

Ως προς την ουσία της αναμέτρησης, όμως, το άτυπο debate Βαρουφάκη-Σόιμπλε άφησε ξανά εκτεθειμένο το γερμανικό δόγμα της άκαμπτης λιτότητας. Και το απάνθισμα των θέσεων των δύο υπουργών σε καίρια ζητήματα είναι ενδεικτικό:

Για τους όρους της συμφωνίας:

Βαρουφάκης: Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη είτε προέρχονταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα. Η απάντησή μου είναι απλή: θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση. 

Σόιμπλε: Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα. Η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι». Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της. 

Για το Grexit:

Βαρουφάκης: Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε. Αυτό είναι απόλυτα αντι-ευρωπαϊκό. Όποιος νομίζει ότι ξέρει όταν μιλά γι’ αυτό απατάται.

Σόιμπλε: Ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Εάν η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα – έχουν πει ότι δεν θέλουν νέο πρόγραμμα – δηλαδή αν θέλουν τη δόση που εκκρεμεί, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αλλιώς θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ρωτήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Για το χρέος: 

Βαρουφάκης: Είχαμε λιτότητα που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Δεν θα υπογράψουμε όρους που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε, γιατί δεν τους αντέχει η οικονομία… Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να υπογράψουμε την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για την ρευστότητα. Όμως θα ήταν λάθος για εμάς αλλά και για κάθε πολίτη της ευρωζώνης. Είναι μια θεραπεία και μια φιλοσοφία που είναι καταδικασμένη και δημιουργεί την εικόνα μας χώρας που είναι «βαρέλι χωρίς πάτο».

Σόιμπλε: Δεν είναι η αναδιάρθρωση χρέους τώρα το πρόβλημα της Αθήνας γιατί το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό για πολύ μεγάλο διάστημα. Τώρα το πρόβλημά της είναι η ανταγωνιστικότητα. Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη, γιατί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από πολλές χώρες στην ευρωζώνη.

Για το «success story» του Μνημονίου:

Βαρουφάκης: Είμαστε πρωταθλητές σε δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά αν γίνει η σύγκριση με την πορεία του ΑΕΠ φαίνεται ότι το μονοπάτι ήταν λάθος. Μόνο 9% από τα χρήματα που πήραμε πήγαν στο κράτος. Τα υπόλοιπα αναλώθηκαν από τις τράπεζες. Το 2014 δεν υπήρξε ανάκαμψη καθώς σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ έπεσε.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ήταν μπροστά από το πρόγραμμα, ερχόταν η ανάπτυξη, έρχονταν νωρίτερα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήταν σε πολύ καλό δρόμο η Ελλάδα. Τώρα έχουν νέα κυβέρνηση και ήθελε να τα αλλάξει. Είπαμε, ωραία, πείτε μας πώς σχεδιάζετε να βγείτε στις αγορές. Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη γι’ αυτό.

Για την «συμμόρφωση» στις δεσμεύσεις της λιτότητας

Βαρουφάκης: Μόλις 9% όσων δεν έχουν εργασία παίρνουν επίδομα. Πόσο παραπάνω φιλελευθεροποίηση μπορείς να επιβάλεις; …Η ρήτρα αυτόματης περικοπής συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις 90%.

Σόιμπλε: Δεν θέλω τίποτα από την Ελλάδα, η Ευρώπη θέλει όλοι να τηρούμε τις συμφωνίες μας.

Για τις δομικές στρεβλώσεις στην ευρωζώνη:

Βαρουφάκης: Το σημερινό μείγμα μετατρέπει την Ευρώπη σε μια δύναμη που εξάγει αποπληθωρισμό και δημιουργεί εμπορικά πλεονάσματα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. 

Σόιμπλε: Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους. Η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ απέτυχε.