«Μου ζήτησαν να μειώσω μισθούς και συντάξεις από την πρώτη εβδομάδα που εκλέχτηκα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον Alpha 9.89, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ads

«Βεβαίως και  υπάρχουν τα χρήματα για μισθούς και  συντάξεις από τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και  θα καταφέρουμε να έχουμε το ίδιο με αυτό του 2014. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις. Το ό, τι οι ελάχιστες συντάξεις δεν έχουν μειωθεί είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, κοιτάω τους συνταξιούχους στα μάτια και  νιώθω περηφάνια.  Στον συνταξιούχο λέω ”μου ζητάνε,  με τεράστιες πιέσεις,  να μειώσω τις συντάξεις’’. Δεν το έχω κάνει.  Μου ζήτησαν να μειώσω τους μισθούς και τις συντάξει την πρώτη εβδομάδα που εκλέχτηκα», δήλωσε.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό ο Γιάννης Βαρουφάκης αμφισβήτησε πως είναι 2 δις ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2015 είναι 1,5% πλεόνασμα  και πιστεύω θα το πετύχουμε. Όταν ακούτε αριθμό από μένα σημαίνει ότι μπορώ να τον πετύχω.  Κυβερνήσεις 5 χρόνια τώρα έχουν δώσει υποσχέσεις που δεν νομίζω ότι είχαν καν την πεποίθηση να πετύχουν. Η ποσοτικοποίηση του στόχου θα γίνει όταν μπορεί να γίνει και όχι πιο πριν για τα μάτια του κόσμου», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν θα ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα λέγοντας ότι «ο λόγος που διαπραγματευόμαστε τόσο σκληρά είναι για να αποτρέψουμε τα νέα υφεσιακά μέτρα που θα ήταν καταστροφικά. Αποτρέψαμε τα νέα υφεσιακά μέτρα, διαπραγματευόμαστε πολύ σκληρά με θετικά αποτελέσματα . Είμαστε 5 χρόνια σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που την τροφοδοτούμε υπογράφοντας όλα τα φαξ που μας έρχονται από μια τρόικα που μας ζητάει όλο και  πιο πολλά υφεσιακά μέτρα και το αποτέλεσμα είναι τεράστιος δανεισμός που αυξάνει το μη βιώσιμο χρέος. Σταματάμε αυτόν τον φαύλο κύκλο λέγοντας πως δεν προσυπογράφουμε νέα υφεσιακά μέτρα . Σε αυτή την περίοδο γέφυρας -συμφωνίας δεν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ σε κανένα νησί», προσθέτοντας ότι  «κάθε κράτος κάνει τα κουμάντα του, διαχειρίζεται τα οικονομικά του με τον τρόπο που νομίζει ότι είναι ο βέλτιστος…  Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από κανένα αποθεματικό κανενός ταμείου».

Ads

Ο ΥΠΟΙΚ διέψευσε τα περί αντικατάστασης του και εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Σόιμπλε, κατηγορώντας τον για αθέτηση της συμφωνίας τους να μη δημοσιοποιούν όσα συζητούν κατ’ ιδίαν. «Οι συναντήσεις με τον κ. Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά πολιτισμένες, δεν υπήρξαν ποτέ αυτά που παρουσιάζονται στον Τύπο.  Δεν μου πρότεινε να υπάρξει μια φροντισμένη έξοδος από το ευρώ. Όταν την τελευταία φορά που μιλήσαμε με τον κ. Σόιμπλε στο γραφείο του συμφωνήσαμε ότι όσα είπαμε θα μείνουν μεταξύ μας, εγώ το κράτησα, εκείνος έκανε κάποιες δηλώσεις που ήταν ατυχείς. Δεν πρόκειται να πω τα όσα συμφωνήσαμε μεταξύ μας, εγώ τήρησα τον λόγο μου και θα το συνεχίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών για σημαντικές αποφάσεις, μετά τον Ιούνιο, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι «άφησε άδεια ταμεία. Παραλάβαμε ταμεία άδεια, ο πρωταθλητισμός των πλεονασμάτων δεν υπήρξε ποτέ, η πιστωτική κάρτα του κράτους ήταν στο κόκκινο».

«Στο τελευταίο μισό του 2014,  το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνησης ήταν κάτω από  αυτό που ήταν.  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονταν κατά 1,1 δις το μήνα όλο το 2014. Η υποτιθέμενη ανάκαμψη του 2014 ήταν στάχτες», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για  ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο Υπ. Οικονομικών απάντησε: «η κυβέρνηση μας έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, δεν έχουμε κανένα λόγο να προβούμε σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές. Αν τα πράγματα εξελιχτούν έτσι που εμείς θα κριθούμε να πάρουμε μια απόφαση για το μέλλον του λαού,  είναι εύλογο να σκεφτούμε την πιθανότητα να το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν αποκλείω την περίπτωση να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού».

«Η άρνηση του ό,τι η θεραπεία του μνημονίου ήταν χειρότερη από  την αρρώστια,  είναι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτή τη σκοτοδίνη. Έχουμε ζητήσει διαγραφή ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού χρέους.  Πρέπει ως κυβέρνηση να είμαστε όλοι προσανατολισμένοι σε έναν ευρωπαϊκό λόγο.  Ο λόγος μας πρέπει πάντα να έχει στόχο να πείθει τους μέσους ευρωπαίους ότι μας ενδιαφέρει το συμφέρον του μέσου ευρωπαίου. Με υπαναχωρήσεις η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τρόικα, υποστήριξε ότι «η τρόικα τελείωσε, έμπαιναν στα υπουργεία μιλούσαν με τους υπουργούς σαν να ήταν υπάλληλοι οι υπουργοί, αυτά τελείωσαν. Τώρα έχουμε μια διαπραγμάτευση μεταξύ ίσων, θέλουν πληροφορίες από την Ελλάδα; Έρχονται οι εμπειρογνώμονες».

«Οι τράπεζες της Ευρώπης, οι εμπορικές της Φρανκφούρτης ικανοποιούνται ιδιαίτερα όσο η κρίση του ευρώ συνεχίζει να βράζει χωρίς να δημιουργείται έκρηξη. Το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται στην ευρωζώνη, μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες εξόδους της Γερμανίας από την Ευρώπη κλπ, ο μέσος όμως Γερμανός καταλαβαίνει ότι το σπίτι του είναι η Ευρώπη. Δεν θα μου κάνε καθόλου εντύπωση αν η κα Μέρκελ έκλεινε την καριέρα της όποτε κ αν γίνει αφήνοντας μια παρακαταθήκη για την Ευρώπη ένα σχέδιο Μέρκελ που θα το θυμούνται για τα επόμενα 50 χρόνια. Η ευρωζώνη χωρίς μια ηγεμονική στρατηγική εκ μέρους της Γερμανίας δεν μπορεί να ορθοποδήσει», εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.
Για τα αρνητικά δημοσιεύματα των Spiegel και Bild, o Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «αν ακούγαμε το Spiegel … έχει χάσει κάθε αξιοπιστία από το 2011. Από το 2011 μίλαγε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το να προσπαθεί να με αποδομεί η Bild είναι τιμή μου και καμάρι μου».

Επίσης, εμφανίστηκε  μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match λέγοντας ότι «μου αρέσει αυτή η αισθητική;  Όχι. Και οι δυο μας το μετανιώνουμε. Πληρώσαμε το αντίτιμο της άσχημης αισθητικής των φωτογραφιών».