Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ακολούθησαν τη «γραμμή της κ. Μέρκελ», κρατώντας στάση αναμονής μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη σύντομη και χωρίς εξελίξεις νέα συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα.

Ads

Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, εκείνος είχε μόλις 7 λεπτά για να τοποθετηθεί επί της ελληνικής θέσης και μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ήταν εκείνος που διαφοροποιήθηκε από την άποψη ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Επεσήμανε επίσης ότι και τα τρία τελευταία Eurogroup εξέτασαν το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας τη στάση που ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγ Σόιμπλε έχει κρατήσει, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει αναντιστοιχία λόγου ανάμεσα στις προσωπικές επικοινωνίες τους και τις συνεντεύξεις Τύπου.

«Kαταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, επανέλαβε ότι το «όχι» της κυβέρνησης είναι υπέρ του ευρώ.

Ads

«Δεν είχαμε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι’ αυτό πάμε σε δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι πρόταση των θεσμών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Επιπλέον τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και σημείωσε ότι δεν είναι άκαιρο. «Οι δανειστές είναι έτοιμοι για τη λύση» εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι περιμένουν το μήνυμα από τον λαό.

Νωρίτερα ο Γιάνης βαρουφάκης εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση.