Την ανάλγητη στάση των δανειστών κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων περιγράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας τον πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που φεύγει στην  γερμανική εφημερίδα De Volkskrant.«Ήταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Στρέφει δε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, μετανιώνοντας που… τον εμπιστεύτηκε.

Ads

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς την εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών», υπογραμμίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ως παράδειγμα φέρνει μάλιστα μία στιγμή που ο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε ανοιχτά: «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου». Αυτό άκουσε ο Έλληνας υπουργός όταν πρότεινε στον Σόιμπλε την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας τον μάλιστα να προτείνει έναν Γερμανό, ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της.

«Την πρώτη μου μέρα ως Υπουργός, μου ειπώθηκε ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε σε 11 ημέρες. Την τρίτη μέρα, ο Ντάισελμπλουμ με επισκέφτηκε και απείλησε ότι θα κλείσει όλες τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπέγραφα», τονίζει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ads

Το Εurogroup είναι το κατάλληλο μέρος «αν είσαι ψυχοπαθής»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπήρξε καμία ευχάριστη ανάμνηση τελικά από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός». Το Εurogroup είναι το κατάλληλο μέρος «αν είσαι ψυχοπαθής», σημείωσε.

«Ο Σόιμπλε κινεί τα νήματα – Μαριονέτα το Ντάισελμπλουμ»

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως «ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών». «Αυτός κινεί τα νήματα. Όλοι οι άλλοι υπουργοί είναι μαριονέτες. Ο Σόϊμπλε είναι το μεγάλο αφεντικό του Eurogroup. Αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, ορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ειδικά για τον Γερουν Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Δεν έχει πραγματική δύναμη. Δεν έχει εξουσία. Είναι στρατιώτης, μια μαριονέτα… Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να τηλεφωνήσει στο Σόιμπλε. Ο Ντέισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε ένα μηχανισμό που ο ίδιος δεν κατανοεί. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μιλήσω μαζί του γιατί είτε δεν ήταν πρόθυμος είτε δεν ήταν σε θέση να έχει μια πραγματική συζήτηση, πόσο μάλλον να ενδιαφερόταν».

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται εγκωμιαστικά στο πρόσωπο του  επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το  οποίο χαρακτηρίζει ως ένα «εξαιρετικό οικονομολόγο» ενώ αναγνωρίζει ότι «έχει απαυδήσει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της εντολής της ΕΚΤ».

«Τους έχω ηχογραφήσει, αλλά έχω ηθική, όχι όπως οι άλλοι»

Σχετικά με την ηχογράφηση των συνεδριάσεων του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει πως τις έχει ηχογραφήσει όλες, εκτός από την πρώτη. Ωστόσο ονίζει ότι δεν έχει διαρρεύσει πληροφορίες. «Μεταξύ των ομολόγων μου που διέρρεαν διάφορα- ειδικά για το πρόσωπό μου- ήμουν ο μόνος που είχα μια αίσθηση ηθικής». «Μαγνητοφωνούσα τα πάντα για έναν απλό λόγο: Οι συναντήσεις αυτές διαρκούσαν κάποιες φορές τόσο πολύ που, μετά, μετά βίας θυμόμουν τι ακριβώς είχε συζητηθεί και συμβεί. Όλα εξελίσσονταν μέσα σε μια θολούρα». «Σε μια κανονική νομισματική ένωση, θα υπήρχαν εμπιστευτικά πρακτικά στα οποία θα μπορούσε κανείς να βασιστεί», είπε.

«Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς»

Τέλος σε ερώτηση για ο αν και τι μετανιώνει από τους μήνες της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Βαρουφάκης απαντά: «Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: Λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος», καταλήγει.