Η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο και για φιάσκο σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς.

Ads

Ειδικότερα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τέσσερις υποχρεώσεις: Πρώτη, είπε, η αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η οικοδόμηση δικτύου κέντρων εμβολιασμών και ο ικανός αριθμός εμβολίων.

Απαντώντας σε ένα προς ένα σημείο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι αρχικά όλοι πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους επιστήμονες, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε τα πρακτικά για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση όσων λένε οι επιστήμονες και όσων πράττει η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες, προσέθεσε, δεν έχουν πρόβλημα με την δημοσιοποίηση, η κυβέρνηση έχει και εργαλειοποιεί τους επιστήμονες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η στάση είχε ως συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση έχτισε ένα ψηφιακό παρακράτος, παραπληροφορεί και αυτό είναι καταδικαστέο.

O κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα στα 500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αισχρή τιμωρητικότητα».

Ads

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχει διαθέσει το μικρότερο ποσό από όλα τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα κονδύλι εγγεγραμμένο για τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχει ούτε ένα δίκτυο. Πρόκειται, προσέθεσε, «για ένα ξεκάθαρο φιάσκο, το οποίο περίμενα να παραδεχθείτε». Ωστόσο αυτό δεν έγινε, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, «και η ολιγωρία έχει θύματα».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές του κυβερνητικού φιάσκου με τον εμβολιασμό είναι σημαντικό. Επικαλέστηκε δε, όπως είπε, τα έγκυρα δεδομένα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency], τα οποία , προσαρμοσμένα στα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα, βλέπουμε πως:

  • Αν εμβολιάζονταν οι 838.000 άνω των 80 ετών, οι 67 στους 100 θανάτους θα είχαν αποφευχθεί.
  • Αν εμβολιάζονταν τα 1.842.000 άνω των 70, θα γλυτώναμε το 88% των θανάτων.
  • Αν εμβολιάζονταν τα 3.133.000 άτομα άνω των 60, θα σώζαμε το 97% των συνανθρώπων που, χωρίς εμβόλιο, θα χάναμε.
  • Κατά το πρώτο εξάμηνο, συνεπώς, ένας μέσος όρος ημερήσιων εμβολιασμών (κάθε άτομο Χ 2 δόσεις) της τάξης των 32.000 θα έσωζαν 97% εκείνων που αλλιώς θα χάναμε.
  • Ρίχνοντας τον μέσο όρο στις 20.380 δόσεις ημερησίως, χάνουμε χωρίς λόγο και αιτία, άλλους 9 στους 100.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 15%, ενώ η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε 3% που αναθεώρησε στη συνέχεια στο 10%. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να διαγραφούν οι οφειλές καταστηματαρχών και επιχειρήσεων γιατί αποτελούν επένδυση στα έσοδα του δημοσίου στο μέλλον, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν λουκέτα και το δημόσιο θα χάσει.

Για το δημόσιο χρέος

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα του χρέους, θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό γιατί δεν θέτει ζήτημα διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό ότι η χώρα θα εισπράξει 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξήγησε ότι για το 2021 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό μόλις 2,5 δισ., ενώ για το Ταμείο Ανάπτυξης είπε ότι είναι στάχτη τα μάτια των λαών της Ευρώπης για να μην υπάρξει το ευρωομόλογο. Επίσης είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι όσο το χρέος ανεβαίνει τόσο πιο ισχυρή γίνεται η τρόικα και αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «δοτό πρωθυπουργό της τρόικα».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία αστυνομικού κράτους και κλείνοντας αναφέρθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέντεμποργκ για την προστασία των δικαιωμάτων την περίοδο της πανδημίας, στη οποία όπως είπε η Ελλάδα έρχεται στην τελευταία θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία.

Γ. Βαρουφάκης (δευτερολογία): «Θα φύγετε βράδυ» είπε προς τον πρωθυπουργό

Έχει σημασία τις επόμενες ημέρες  οι εμβολιασμοί να φθάσουν τις 40-  50 χιλιάδες την ημέρα για να σωθούν ζωές, τόνισε στην δευτερολογία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υγειονομικών και οικονομικών προβλημάτων. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επανέλαβε τις προτάσεις του  και ιδιαίτερα την ανάγκη να καταργηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής» και απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ξέρω ότι έχετε φίλους στα αρπακτικά ταμεία, αλλά  το θέμα είναι τι θα αφήσετε πίσω  σας αν και νομίζω ότι θα φύγετε βράδυ»

Όλο το υπόλοιπο μέρος της δευτερολογίας του ο κ. Βαρουφάκης το αφιέρωσε απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο κ. Βαρουφάκης  ότι η χώρα πτώχευσε το 2010 και το 2015 ήταν απλώς στον πάτο, όπου την έριξε η ΝΔ,  και για τον λόγο αυτό ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η  χρεοκοπία συνεχίζεται και σήμερα  και επανέλαβε την πρότασή του η βουλή να ανοίξει το φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων,  γιατί  όπως τόνισε «δεν μπορείτε να λέτε ότι το 2015 βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας».  Αν δεν ανοίξετε τον φάκελο, πρόσθεσε εκτίθεστε, γι αυτό σωπάστε γύρω από το θέμα αυτό.