Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις κρισιμότατες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με διάθεση να βρεθεί συμφωνία και αμοιβαία επωφελής λύση, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ads

Τόνισε ωστόσο πως σε καμία περίπτωση η διάθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την αποδοχή του “τοξικού φαρμάκου”, που μέχρι σήμερα είχε παρουσιαστεί ως λύση στο πρόβλημα. “Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει λέγοντας ένα ακόμα «ναι» στο λανθασμένο πρόγραμμα”, είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές πως το περιβάλλον εντός του οποίου κινείται η ελληνική κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι. “Η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις και υπό καθεστώς απειλών”, ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως εξαρχής ήταν λάθος το πρόγραμμα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό στην Ελλάδα. “Το δήθεν φάρμακο είναι δυστυχώς τοξικό. Και το χειρότερο: το γνωρίζει και ο θεράπων ιατρός, αλλά έχει δεσμεύσεις να το χορηγήσει. Ήρθε η ώρα όσα λέγονται με κλειστά μικρόφωνα να λέγονται στο δημόσιο διάλογο. Όσο δεν γίνεται αυτό κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης και της Δημοκρατίας”, δήλωσε και συνέχισε:

Η νέα κυβέρνηση “δεν πήρε τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας, όπως την πιέζουν να κάνει. Είναι μέρος του προβλήματος όσα μας προτείνουν. Επιτέλους έπρεπε κάποιος να πει «όχι». Έπεσε πάλι ο κλήρος στη μικρή Ελλάδα να πει το όχι”. Ο Γιάννης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει των συνεδριάσεων ανέφερε: “Εμείς, δεν θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, αλλά ούτε κι εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές. Ζητάμε συμφωνία γέφυρα μεταξύ μνημονίου και νέου συμβολαίου. Δεσμευόμαστε να μην κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με διάφανη εφαμοργή τους. Και την ίδια στιγμή, θα αφαιρεθούν ή θα τεθούν σε αναστολή τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο 30% του μνημονίου”.

“Ζητάμε πολλά; Νομίζουμε ότι ζητάμε τα αυτονόητα. Ζητάμε να ακουστούμε, να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε μερικές εβδομάδες. Στόχος μας είναι το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου, όχι μέσου Ελληνα”, τόνισε. Θα πούμε “ναι” σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση, σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα πως “όσο θα βρίσκεται στις κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, εντός συνόρων, στο Κοινοβούλιο ή έξω από αυτό, δεν θα υπάρχουν κάποιοι που θα σκέφτονται και θα εύχονται κατά τρόπο που το έκαναν οι μαυραγορίτες στην κατοχή”.

Ads