Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα όλα τα βήματα που μπορούσε να κάνει, στο δρόμο που οδηγεί σε μία κοινή επωφελή συμφωνία με τους εταίρους της, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για επιπλέον περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη κι ότι αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί θα είναι για λόγους «τιμωρίας».

Ads

«Η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη», ήταν το μήνυμα που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε στο παρά πέντε του σημερινού Eurogroup.

«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters. «Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», κατέληξε.

«Κάναμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Daily Telegraph. «Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να αποφύγουμε οιεσδήποτε κινήσεις που θα διακύβευαν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα συνεχιστεί μόνο επειδή το λένε οι κανόνες», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός.

Ads

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πράξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ».

«Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Ο μόνος λόγος για να γίνει αυτό θα είναι σε όρους τιμωρίας» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που η Γερμανία διατηρεί τη σκληρή στάση της θέλοντας ίσως να δώσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή στην υπόλοιπη Ευρώπη.