Πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα κλείσει εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά το επιθετικό κλίμα που συνάντησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Ads

«Η συμφωνία με τους πιστωτές θα είναι δύσκολη αλλά θα υπάρξει, και μάλιστα γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε, σπεύδοντας όμως να τονίσει: «Εμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας». «Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών υποδεικνύοντας ως ένα από τα βασικά σημεία σύγκλισης με τους πιστωτές τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα επιταχύνουν τη διαδικασία», είπε ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις θα ήταν πιο γρήγορες εάν οι εταίροι συμφωνούσαν σε μερικές εκταμιεύσεις ή μια μικρότερη λίστα μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη… Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος για τις κατασχέσεις που απαιτούν οι πιστωτές είναι επίσης αντιπαραγωγικός».

Απαντώντας σε ερωτηση για την τεταμένη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γιανης Βαρουφάκης είπε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

Ads

Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις. «Την ώρα που εσύ δεν μπορείς να καταθέσεις επίσημα τις προτάσεις σου, που τις έχεις, γιατί δεν σε αφήνουν να τις καταθέσεις και οι υπουργοί δεν τις δέχονται τις προτάσεις σου, αυτό δεν είναι διαδικασία που οδηγεί σε λύση. Δεν είναι λελογισμένη διαπραγματευτική διαδικασία» είπε, σημειώνοντας πως «από τις 20 Φεβρουαρίου ήμουν πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν τακτικές υπονόμευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.