Αισιόδοξος ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει και τους εταίρους εμφανίστηκε ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Επιπλέον εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις επόμενες φάσεις και για το πρόγραμμα – γέφυρα θα ευοδωθούν.

Ads

 
Αναφερόμενος στη λίστα των μεταρρυθμίσεων τη χαρακτήρισε «ευσύνοπτη και περιεκτική» και σημείωσε ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της ανθρωπιστικής κρίσης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα καμίας καθυστέρησης από ελληνικής πλευράς. «Εμείς ήμασταν έτοιμοι από σήμερα το πρωί, αλλά η άλλη πλευρά ζήτησε η επίσημη υποβολή να γίνει αύριο» επισήμανε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία της Παρασκευής την αποτίμησε θετικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε συν-συγγραφείς της δικής μας μοίρας» και σημειώνοντας ότι δίνεται «χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα ώστε να μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθωση του χρέους, αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε , πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν αποδεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι «κάθε μία προεκλογική υπόσχεση που έχουμε δώσει θα υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνάδει με το νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Εκανε συγκεκριμένη αναφορά για τις επαναπροσλήψεις, διευκρινίζοντας ότι αφορά 2.000 άτομα και όχι 15.000 που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, οπότε όπως είπε δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός αντίκτυπος από αυτή την κίνηση. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με τρόπο που δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, ούτε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη.

Οταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα συμφωνία, σημείωσε: «καταφέραμε να μην υπάρχουν για τους επόμενους τέσσερις μήνες περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις του ΦΠΑ, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και θα γίνουν μία σειρά κινήσεων για την ανακούφιση της φτώχειας». Επιπλέον σημείωσε ότι οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. 

Ads