Στο «οικονομικό θαύμα» του Εκουαδόρ, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε διάλεξή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ads

«Η κρίση, όπως και η κλιματική αλλαγή, είναι ένα ενιαίο φαινόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο βρισκόμαστε αλλά με κοινή αιτία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης. «Η στρατηγική του Εκουαδόρ σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη αλλά δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί από τους δυτικούς οικονομολόγους» επισήμανε, ενώ στάθηκε στον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.

«Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να μάθει από το Εκουαδόρ επειδή η μακροοικονομική του διαχείριση έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρουσα» πρόσθεσε.

Ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ανεπαρκώς έχει χειριστεί συνολικά την αναπόφευκτη κρίση. Αυτός ο απαράδεκτος χειρισμός έδωσε επιχειρήματα σε όσους ήταν υπέρ του Brexit. Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει σε φάση αποσύνθεσης και η ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης αντί να την αποτρέψει την ενισχύει με τη λιτότητα και το διχασμό που επιβάλλει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ads

Και σημείωσε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποταμόπλοιο που βγήκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και ξεκίνησε ταξίδι για την Κίνα. Όσο ο καιρός ήταν καλός, όλα καλά. Με την πρώτη φουρτούνα όμως άρχισε να βυθίζεται. Η Ελλάδα είναι σαν το χαμηλότερο κατάστρωμα για αυτό φυσικά βυθίστηκε πρώτη.

Ειδικότερα επισήμανε τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.

«Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να μάθει από το Εκουαδόρ επειδή η μακροοικονομική του διαχείριση έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρουσα» πρόσθεσε.