Ήταν 27 Απριλίου του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανασυντάξει την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε μία επιστολή παραίτησης. Ωστόσο όπως αποκαλύπτει στους Financial Times και τον Πίτερ Σπίγκελ δεν την έδωσε στον πρωθυπουργό, γιατί όπως λέει, ήθελε να είναι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στα πιο δύσκολα.

Ads

«Για μένα όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός (συμφώνησε στους σκληρούς στόχους της διάσωσης τον Απρίλιο). Ο θεός, οι άγγελοί του, οι θεοί του Ολύμπου, ακόμα και αν ένωναν δυνάμεις, δε θα μπορούσαν να τους υλοποιήσουν. Και όταν άκουσα τον λόγο της υποχώρησής του, που ήταν πως επρόκειτο για ένα μέρος μίας φανταστικής ανταλλαγής στην οποία θα παίρναμε την αναδιάρθρωση (του χρέους), απλά δεν έβγαζε νόημα για μένα», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα μετά την αντικατάσταση του.

Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι οι πιστωτές μπλόφαραν και ότι ο Μάριο Ντράγκι δε θα επέτρεπε ποτέ ένα Grexit. Όπως προσθέτει, δε θα επρόκειτο για ένα παιχνίδι του ποιος θα δείλιαζε πρώτος. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ήταν αποφασισμένη. «Απλώς κλείνουμε τα μάτια μας και πάμε, ας γίνει ό,τι θέλουν να γίνει».

Στη συνέχεια πάντως ξεκαθαρίζει ότι σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκε προδομένος από τον Αλέξη Τσίπρα, απλώς «απογοητευμένος» που χάθηκε «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».

Ads