«Η ΕΚΤ έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να αγοράσει μέχρι και 12 δισ. ελληνικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές, δηλαδή από τα Funds, από τα ταμεία. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο, άρα τα χρήματα δεν θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα. Όπως λέει, το ελληνικό δημόσιο έχει να λαμβάνει ένα τεράστιο μηδέν και μάλιστα καλεί τα φιλοκυβερνητικά, συστημικά μέσα που επιδίδονται σε θριαμβολογίες να βγουν να τον διαψεύσουν αν αυτό που λέει δεν είναι η μοναδική αλήθεια.

Ads

Όπως σημειώνει, «τα Funds είναι αυτά τα οποία, επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της κεντρικής τράπεζας, των ομολόγων της, η τιμή τους θα ανέβει και θα κερδίσουν κάποια χρήματα και θα μειώσουν τις ζημιές που έχουν κάνει από την αγορά των ελληνικών ομολόγων». «Και το ελληνικό Δημόσιο τι έχει να λαμβάνει;», ρωτά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και απαντά: «Ένα τεράστιο μηδέν».

Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε πως η αύξηση της ζήτησης των ελληνικών ομολόγων θα ρίξει λίγο τα επιτόκια για μια – δυο μέρες, όμως τονίζει πως αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να εκδώσει νέα ομόλογα, όμως δεν θα μπορεί να το κάνει αυτό, επειδή «παρά την πολύ μικρή μείωση των επιτοκίων που θα φέρει η ένταξη» των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αυτά θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά, δηλαδή στο 2,5%-3%».

Άλλη μια φορά, τα συστημικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης γιορτάζουν πράγματα που γίνονται στις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, που δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στη χρεοδουλοπαροικία μας, στους πολίτες αυτής της χώρας. Οι οποίοι πολίτες θα πληγούν ακόμη περισσότερο, λόγω της ολιγωρίας και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης της ΝΔ να δράσει, κάνοντας αυτά που έλεγε το ΜέΡΑ 25 ότι έπρεπε να κάνει από την 10η Μαρτίου, τα 7+1 μέτρα μας», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης.