Ο Γιάνης Βαρουφάκης… αλλιώς: Δεν σήκωσε το γάντι του ελληνογερμανικού πολέμου – «είναι επιλογή μου να μην απαντήσω στον Σόιμπλε», είπε -, έδειξε κατανόηση ακόμη και την «ασφυκτική» πολιτική του Μάριο Ντράγκι και στήριξε με πολιτική ορθότητα την άποψή του για δημοψήφισμα.

Ads

Στη συνέντευξη που έδωσε, περασμένα μεσάνυχτα, στο Mega από το Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών άφησε την συνήθη ορμητικότητά του προς χάριν της διπλωματίας: «Είναι πολιτική μου άποψη να μην συμμετάσχω σ’ έναν ανταγωνισμό τύπου «οφθαλμός αντί οφθαλμού, ο οποίος οδηγεί όλους μας, όπως έλεγε και ο Γκάντι, στο να είμαστε τυφλοί», είπε όταν ερωτήθηκε για τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Σόιμπλε», πρόσθεσε, «μου έχει πει ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Του απάντησα ότι δεν την είχα ποτέ αυτή την εμπιστοσύνη, αφού είμαι μέλος μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης. Και του είπα ακόμη ότι στόχος μου είναι να την κερδίσω αυτή την εμπιστοσύνη». Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup γινόταν σε διαφορετικά δωμάτια με τους κυρίους Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. «Δεν ισχύουν αυτά», τόνισε.

Παρά τον απολύτως ζυγισμένο λόγο που χρησιμοποίησε, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να… σφάξει με το γάντι: «Στο Eurogroup», είπε, «κάποιοι είχαν κακομάθει. Είχαν συνηθίσει μια σειρά από υπουργούς που κάθονταν στην ουρά έξω από τα γραφεία υπαλλήλων της τρόικας για να αιτηθούν διάφορα. Είχαν συνηθίσει στο forget it Yannis και το forget it Kyriakos…», τόνισε, σε μια σαφή αιχμή και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζήτησε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

«Έχω ακούσει τις φήμες ότι κάποιοι (από την Γερμανία και την Ευρώπη) ζήτησαν την αντικατάστασή μου», πρόσθεσε. «Η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς. Με αποδομούν γιατί είχαν συνηθίσει σε υπουργούς της ντιρεκτίβας».

Ads

Είπε ακόμη ότι στην, ιστορική πλέον, πρώτη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο επικεφαλής του Eurogroup του έθεσε το δίλημμα «ή δέχεστε το πρόγραμμα ως έχει ή πέφτετε στα βράχια. Απάντησα ότι δεν αποδέχεται η ζωή τέτοια αυταρχικά διλήμματα».

Σε ό,τι αφορά την άκαμπτη στάση Ντράγκι επεσήμανε μεν πως η ΕΚΤ «ακολουθεί ασφυκτική πολιτική», αλλά πρόσθεσε πως είναι μια πολιτική διπλής ανάγνωσης: «Δεν πιέζουν μόνον εμάς», τόνισε, «πιέζουν και τους εταίρους μας να βρουν πολιτική λύση. Ο Ντράγκι τους λέει ότι δεν μπορεί πάντα η ΕΚΤ να βγάζει το φίδι από την τρύπα».

Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος είπε ότι η συμφωνία που θα κλείσει με τους εταίρους «θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Μέσα από το κοινοβούλιο. Δεν θα ήταν, κατ’ εμέ, κακή ιδέα να τεθεί και στην κρίση του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι ανακοινώνω δημοψήφισμα…»