Για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, την τρόικα, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και το προσφυγικό μιλάει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Spiegel Online.

Ads

Η πρώτη ερώτηση που τίθεται στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. «Ίσως, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν αφήνουν καμία ελευθερία στον Αλέξη. Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία. Τον δικό της τόνο βάζει η κυβέρνηση μόνο στον αγώνα κατά των ολιγαρχιών – και αυτούς τους προστατεύει η τρόικα», αναφέρει.

Στην επισήμανση γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και τα σπίτια τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες offshore. Οι πραγματικοί ολιγάρχες είναι όμως άλλοι: εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζές τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Ακόμα, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος. Όμως η τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων».

«Δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας»

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα «που ζητούνται για να καταστρέψουν μια χώρα». Παρ’ όλα αυτά ο πρώην υπουργός τονίζει ότι «δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας, τόσο σημαντικοί δεν είμαστε». Συμπληρώνει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το πώς θα σωθεί το ευρώ και πως οι προτάσεις τους ενόχλησαν «τα μεγάλα παιδιά».

Από τις προτάσεις τους όμως ενοχλήθηκαν και μικρές χώρες όπως η Λετονία ή η Σλοβακία, επισημαίνει το Spiegel Online. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί πως η επιτυχία της Λετονίας, η οποία τόσο έχει επαινεθεί, οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε, άρα μειώθηκε η ανεργία και στο γεγονός ότι οι τράπεζες της Λετονίας ξέπλυναν χρήματα της ρωσικής μαφίας. Όσο για την εργασία που εκεί προσφέρεται είναι πολύ κακής ποιότητας. «Εάν η Ευρώπη αυτό το θεωρεί επιτυχία έχει πρόβλημα», δηλώνει.

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία

Ο Γ. Βαρουφάκης πιστεύει πως ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. αλλά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Όπως σημειώνει, χρειαζόμαστε «μεγαλύτερη δόση δημοκρατικότητας: το Eurogroup θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ομόσπονδη κυβέρνηση».

Τέλος, το Spiegel Online επισημαίνει πως η προσφυγική κρίση καταδεικνύει πόσο λίγη ενότητα υπάρχει στην Ευρώπη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά πως συνεχάρη προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ για την απόφασή της να δεχθεί τους πρόσφυγες.

Πιστεύει επίσης πως η προσφυγική κρίση θα ευνοήσει την άνοδο των εθνικιστών κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. «Εκεί η λιτότητα και η ξενοφοβία συμβαδίζουν… Θέλουν να είναι τμήμα της Ευρώπης αλλά παράλληλα κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν θέλουν να δεχθούν μαύρους, μουσουλμάνους, Έλληνες ή Πορτογάλους. Έτσι όμως δεν λειτουργεί η Ευρώπη».