«Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει». Αυτό ξεκαθάρισε από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ads

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές. Τα νούμερα αυτά δεν δένουν μεταξύ τους. Αν βάλω την υπογραφή μου θα είμαι άλλος ένας υπουργός οικονομικών που υπογράφει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο γνωρίζει ότι δεν βγαίνει. Και μαθηματικά δηλαδή δεν βγαίνει» εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία. 

«Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι’ αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους: ‘έχεις δίκιο αλλά πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου’, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συνέπειας μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν και αυτών που μπορούν να περάσουν από τα Κοινοβούλια» πρόσθεσε. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα. «Η Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις θα βουλιάξει» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση». 

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε ύφεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την σταματήσει. «Η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και από τότε δεν σταμάτησε, συνεχίζεται αμείωτη. Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ… Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κρίση και την δύνη του χρέους και του αποπληθωρισμού» τόνισε.

Σε σημείωση δημοσιογράφου ότι ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι «δεν είμαστε σε ύφεση», ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Θα ρωτήσετε εμένα. Αν θέλετε να ρωτήσετε τον κ. Λαπαβίτσα, ρωτήστε τον κ. Λαπαβίτσα». 

Ads