“Είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο, μπορούμε να το κάνουμε”, είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο γεύμα εργασίας που είχε την Τρίτη το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο πλαίσιο των επαφών και των συζητήσεων για τον οδικό χάρτη με στόχο την οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Ads

Όπως είπε η Ελλάδα χρειάζεται μια “συμφωνία – γέφυρα” που θα δώσει χρόνο από έναν μήνα έως έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους ως τον Ιούνιο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, που ανέφερε πως οι αντιδράσεις σε Λονδίνο και Παρίσι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τις προηγούμενες ήμερες ήταν “άκρως θετικές και ενθαρρυντικές”, υπογράμμισε πως αν κλείσει η συμφωνία τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν “γρήγορα”. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη. “Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ”, είπε.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε πως η συνάντηση ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και πως σε αυτή συζητήθηκε ο “οδικός χάρτης” για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την Πέμπτη, στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος, για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Σημασία έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες”.

Στη Ρώμη βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Έλληνας πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι είναι προγραμματισμένη για νωρίς το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Μάλιστα, υπήρξε αλλαγή στην ώρα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών λόγω της ορκωμοσίας του νέου ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ads