«Απειλές για τη ζωή του παιδιού του» προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τραπεζικά σκάνδαλα δεχόταν το 2011, ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Stern. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μετακόμισε στο Τέξας με την οικογένειά του.
 

Ads

«Βοηθούσα κάποιους δημοσιογράφους με τις έρευνές τους για τραπεζικά σκάνδαλα. Ένα βράδυ έλαβα ένα τηλεφώνημα και κάποιος άγνωστος με ρωτούσε εάν ο γιος μου είχε ήδη γυρίσει στο σπίτι. Αυτός που τηλεφώνησε περιέγραψε τη διαδρομή που είχε κάνει ο γιος μου και στη συνέχεια είπε: εάν θέλεις να επιστρέφει ασφαλής στο σπίτι στο μέλλον, τότε σταμάτα τις έρευνες για το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Ο δημοσιογράφος του Stern είπε στον Έλληνα υπ. Οικονομικών ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν τμήμα μιας πλούσιας ελίτ που έχει ωφεληθεί από την κρίση» κι εκείνος απάντησε: «Ναι, αλλά θα τους πατάξουμε».
 
Στην συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε περίπτωση ανθρώπου που μετέφερε 1,5 δισ. ευρώ σε ξένους λογαριασμούς πέρσι, αν και δήλωνε ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ. «Πώς γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε ο υπ. Οικονομικών. «Αυτές οι λίστες υπήρχαν, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ» τονίζει.