Βαριές ποινικές ευθύνες για κακοδιαχείριση και σωρεία οικονομικών αδικημάτων αποδίδουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου-Πτωχοκομείου Αθηνών της περιόδου 2008-2013, οι εισαγγελείς Διαφθοράς. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες.

Ads

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες που απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ του φιλανθρωπικού Σωματείου «Ελεήμων Εταιρία Αθηνών-Γηροκομείο- Πτωχοκομείο», είναι αυτά της:

• Απιστίας σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

• Υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ads

• Υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

• Απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Γηροκομείο βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε οικονομική ασφυξία.

Μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς καταλογίζουν στα μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος :

«Πλήρη ακινησία» για την μίσθωση των εκατοντάδων ακινήτων-κληροδοτημάτων που του ανήκουν πράγμα που οδήγησε σε απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

«Αδιαφανείς διαδικασίες» σε περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως εισπράττονται ενοίκια από το Ίδρυμα.

Ποσό περίπου 290 χιλιάδων ευρώ, που είχαν παραδώσει προς φύλαξη ηλικιωμένοι τρόφιμοι, έχει κάνει φτερά από το ταμείο του Ιδρύματος

Χρηματικά ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Σε τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά της τάξης των 120 -200 χιλιάδων ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Βρέθηκαν αρκετές συμβάσεις που συνάφθηκαν είτε με εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, ενώ το Γηροκομείο διαθέτει λογιστήριο, είτε με φυσικά πρόσωπα που φαίνονταν να απασχολούνται ως Σύμβουλοι με μισθούς από 2.500 έως 4.500 ευρώ μηνιαίως και οι οποίοι δεν εργάστηκαν ποτέ στην πραγματικότητα για  το Γηροκομείο.

Η δικογραφία για την υπόθεση του Ιδρύματος ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς.

Η έρευνα για την υπόθεση της διαχείρισης του Γηροκομείου-Πτωχοκομείου διήρκεσε πολλούς μήνες και διενεργήθηκε, με εντολή της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.