Άγνωστοι βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης, προκαλώντας φθορές και σχεδιάζοντας ναζιστικά σύμβολα

Ads

Η βεβήλωση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης προκάλεσε την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) που μέσω ανακοίκωσης αναφέρει ότι «το 2022 φεύγει με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι», ενώ σε όλη τη χρονιά «δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου».

«Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα», υπογραμμίζει το ΚΙΣΕ.

Σύσσωμη καταδίκη 

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ads

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη τιμούσε και τιμά την ιστορία της και θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Και εφόσον ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

«Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού του συγκεκριμένου μνημείου», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωσή του.

«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη», υπογραμμίζει ο πρύτανης και προσθέτει:

«Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Για έκνομες πράξεις που εκφράζουν αντισημιτισμό και μισαλλοδοξία και «δεν έχουν θέση στη χώρα μας, ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, που σέβεται και προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μέσω Twitter.