Mια ακόμη σύνοδος κορυφής χαμηλών προσδοκιών για το προσφυγικό ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, με ομήρους την Ελλάδα και τους εγκλωβισμένους της Ειδομένης και με τίμημα την, οριστικά χαμένη πια, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ads

Το ευρω-τουρκικό deal που εμπνεύστηκαν Μέρκελ και Νταβούτογλου δεν φαίνεται να προχωρά, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επισφραγιστεί στο διήμερο της συνόδου και οι ελπίδες εναποτίθενται και πάλι στο δόγμα που όλοι δημόσια αποκηρύσσουν αλλά ατύπως αποδέχονται – το δόγμα των κλειστών συνόρων και του σφραγισμένου Βαλκανικού Διαδρόμου.

«Διέξοδος» η… κλειστή οδός

Κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν χθες το βράδυ πως η μόνη οδός για να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές δείχνει πλέον η… κλειστή οδός: «Γνωρίζοντας πως τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι πια ερμητικά κλειστά οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια θα μειωθούν σταδιακά», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του διπλωματικού παρασκηνίου, το οποίο ελάχιστα βήματα προόδου έχει αποφέρει σε σχέση με την ευρω-τουρκική σύνοδο της 7ης Μαρτίου.

Ads

Κατά το ίδιο στέλεχος, μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι πως υπό τη σκιά αυτή των κλειστών συνόρων η Ειδομένη θα έχει αποσυμφορηθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ το μέγιστο που μπορεί να προσδοκάται από την σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι μια ισχυρότερη δέσμευση για την – κατά το συντομότερο δυνατό – ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας των μετεγκαταστάσεων.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια – τουλάχιστον – πολύμηνη παραμονή των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι η συμφωνίας «ανταλλαγών» με την Τουρκία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

Δύσκολη η ευρω-τουρκική συμφωνία

Τις υψηλές δυσκολίες της ευρωτουρκικής προσέγγισης για το προσφυγικό έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα νέα μηνύματα από Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία που βάζουν φρένο στις απαιτήσεις της ‘Αγκυρας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έστειλε πρώτος το μήνυμα ακόμη κι ενός ενδεχόμενου βέτο, μετά τη χθεσινή του συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία εάν ο Ερντογάν προηγουμένως δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στέλνει το δικό του μήνυμα τονίζοντας ότι  θα υπερασπιστεί μεν μια «αποτελεσματική συνεργασία» με την Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά «δεν μπορεί να γίνει δεκτός κανένας εκβιασμός» από την πλευρά της ‘Αγκυρας.

Νομικές και ηθικές ενστάσεις

‘Εντονες επιφυλάξεις εκφράζονται και από την Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο έθεσε ηθικές και νομικές ενστάσεις για τις επανοπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία – ενστάσεις, ανάλογες με εκείνες που έχει εκφράσει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο Ισπανός υπουργός επεσήμανε ότι οι μαζικές επιστροφές προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία δεν συνάδουν με την διεθνή νομοθεσία και τόνισε πως κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη πρέπει τυγχάνει «εξατομικευμένης αντιμετώπισης» στο θέμα του ασύλου.

Τον χαμηλό πήχη των προσδοκιών από τη νέα συνάντηση των «28» στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει και το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας – ένα προσχέδιο, το οποίο περιορίζεται ουσιαστικά σε γενικόλογες αναφορές και προτροπές στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.