Αυστηρή προειδοποίηση προς τους οφειλέτες με μεγάλα εισοδήματα που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους έναντι του Δημοσίου, ότι θα έχουν «ανελέητη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση», απεύθυνε το Σάββατο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Ads

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε πως εντός του 2015 θα υπάρξει μέριμνα προς οφειλέτες που βεβαιωμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με το μέτρο της καταβολής ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, είπε πως ο νέος φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αναμένεται να είναι έτοιμος την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, ενώ επιβεβαίωσε πως το αφορολόγητο όριο θα βασιστεί στις νέες αντικειμενικές αξίες. Σημείωσε πως σε αυτό το σημείο δεν θέλει να προσδιορίσει το ύψος του αφορολόγητου.

Παράλληλα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση, ώστε να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις, αλλά και να αποφεύγεται η δέσμευση λογαριασμών μικρών επιχειρήσεων που έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους ή θέλουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.

Σχετικά με το σύστημα των αποδείξεων για τις φορολογικές δηλώσεις, είπε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όμως επισήμανε πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις.

Τέλος, αναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κυρία Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.

Ads